警方:警員不遵守警察通例?改咗通例咪守到囉~

160 回覆
254 Like 60 Dislike
申請人的代表律師在庭上表示,警方原來在去年11月底正式豁免了《警察通例》涉及展示委任證和警察編號的部份條文,但公眾完全不知情,警方網站公開的仍然是舊版《警察通例》。《蘋果》取得的文件顯示,警方至少對《警察通例》作出3項改動。

《警察通例》第20-03條本身列明,在不損害行動效率的情況下,行使法定權力的警務人員,在市民要求下應披露足以辨別身份的個人資料,其中警員至警長應至少提供職級及警察編號,警署警長以上的警員則應至少披露職級及姓氏。不過,文件指出,由去年11月27日起直至另外通知,第20-03條的規定會被豁免(waive)。

https://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20200624&s=6996647&a=61092619
真係好撚有紀律呀紀律部隊 想幾時改咪幾時改囉 洗撚通知你地班曱甴咩
禁錯不推文sorry
幾時犯毒可以豁免埋執法人員 / 國安

https://youtu.be/F-SKS89xxRg
的確係唔使通知曱甴

曱甴太過多事了
我冇資格承受你個 sorry

全香港人都欠警察一句 SORRY SIR
毅進仔:法律?食得架?哈哈哈哈
你知就好啦 我地自已人查自已人
你咬我食呀
得閒咪做下樣扮咬左幾個自已人囉
Date back
警察係誠實可靠嘅執法部隊

點解要制裁?

佢哋又唔會體罰細路
又唔會販毒
又唔會非禮少女
又唔會周街打人
又唔會放火
又唔會食霸王雞

你啲曱甴有咩不滿
人地都識得改規矩 點解立法會議員唔可以咁做有冇人提過35+後將暴動、公安條例、非法集結、攻擊性武器 全部動議廢除
就算知一定過唔到
拎下soundbite上頭條都好呀 點解唔做
我哋咪法律囉

咩李國能我未聽過喎
人權保障前提就係要維持治安
我哋就係維持香港新秩序

你哋有咩不滿?
你唔係覺得你用四年讀 L L B
法律知識就俾我哋呢啲中學文憑試都考唔到嘅人勁吖嘛
問cctai
你喺度笑乜嘢
係咪有咩不滿

全民嗌一句支持警察先啦
唔好意思

犯法被法律制裁嗰啲唔係自己人

我哋所有自己人違規都係會訓斥
因為我哋係全世界最有紀律嘅紀律部隊
Sorry,就算唔 date back
我哋偉大嘅警務人員都係冇辦法
無紀律部隊
我相信應該唔會有 soundbite
公安條例嘈咗好耐甚至已經司法覆核過
最後咪又係咁樣

司法系統方面
香港嘅法官係冇保護人權嘅意志
就算你去到終審法院
啲法官都以為自己係英國審緊案
屌你香港有冇民主選舉先
一味就只係接受政府嘅解說
英國行得通唔代表香港都係咁嘅門檻

立法會就更加唔使講
你想整個咁嘅議案
佢一定唔會幫你排落去議程

只怪香港人醒得太遲
應該要升職
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞