好長 AlphaGo 之父:AI 打破人類圍棋 3000 年來的盲點

82 回覆
58 Like 0 Dislike
讀完IT 去讀neuroscience

聽到都心寒呀屌你老母

唔好講到咁誇 佢只係演算 將人類俾嘅數據整合同演算 同用比人類快更多嘅速度做完演算呢個步驟 但係都係做唔到「直覺」呢種嘢

重睇篇文啦

可能篇文講得唔清楚
事實上alpha go只係一個弱人工智能,佢連「理解」圍棋都冇做過

alpha go 只係一個為玩圍棋而存在既ai,除左圍棋佢就乜都做唔到

岩岩相反,正正因為佢唔使理解咩係圍棋,佢理論上黎講可以apply落任何問題度

乜唔係話,圍棋只係一個媒介,貪佢夠複習多變化。個最終目的係模擬人腦既學習方式,同決定方式咩?

所以我話理論上。圍棋只係一個初步試驗,終極目標係變到可以進化到解決到人類智能上搞唔掂嘅難題。所以呢個ai唔係樓上所講只係玩圍棋咁簡單

同意,篇文提及AlphaGo嘅下個目標係可以應用係唔同嘅事情上

大家所講嘅只局限係圍棋上並唔係真正嘅Ai ,西洋棋果個就真係純粹計算,冇思考可言

而人類嘅直覺到底係一樣咩野仲有待研究,人類可以只係更複雜嘅電腦
唯物唯心對決
AlphaGo個AI唔係為左圍棋而寫㗎。響學圍棋前個研究室嘗試過畀個AI自己去學玩一堆Atari遊戲,玩之前唔解釋畀個AI知隻遊戲玩乜要佢自己摸索。由此證實呢個AI設計係可以通用響唔同範疇,呢個先係佢最突破嘅地方。
好偉大
研究令人類唔駛工作既機械
比一比,殖民火星根治癌症長生不老性處理機械人即刻比下去

我諗大多數人類都咁諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞