[ Forged in Fire : Beat the Judges 千錘百煉/鍛刀大賽 : 終於可以挑評判機 ]

34 回覆
6 Like 0 Dislike
無印由 2015年 第1季 去到 第7季 第31集 暫時告一段落 S07 E31 ( 06-May-2020 ) .

外傳 BEAT THE JUDGES 於 03-Jun-2020 開始 , 評判下海 ! 歷集冠軍回來挑機 !
每集有 3 位前任冠軍回來參賽 , 曾兩輪撕殺後 , 剩下 1 位參賽者對決 1 位評判 ( 不包括 Doug Marcaida ) , 8 小時內完成作品 .
依然係 1 萬美元獎金 , 不過如果係評判贏 , 評判要捐曬慈善 .

S01 E01 ( 03-Jun-2020 ) Short Sword Damascus

參賽者 : John Summerhill , Ethan Kempf , Kelly Vermeer Vella

對決評判 Ben Abbott

S01 E02 ( 10-Jun-2020 ) Medieval Times

參賽者 : Mark Knapp , Josh Navarrete , Steven Bryan

對決評判 David Baker

S01 E03 ( 17-Jun-2020 ) Duel Swords

參賽者 : Burt Foster , Jeff Wagenaar , John McNerney

對決評判 J. Neilson

Burt Foster 話當年 J. Neilson 考升級 Master Smith (MS) 時 , 他就是在席評審 !
之前 Burt Foster 回來參加 Champion of Champions 那一集時被 J. Neilson 挑中淘汰 , 就有點懷恨 , Burt Foster 這次就言明想挑戰 Ben Abbott , 因為那一集最後就是 Ben Abbott 贏了 , 當了第一個 Two-time Forged in Fire Champion !
BT :
https://eztv.io/search/forged-in-fire-beat-the-judges

Youtube :
E01 https://www.youtube.com/watch?v=iANO-h9zPDM
E02 https://www.youtube.com/watch?v=K4GHSF2nkfk
E03 https://www.youtube.com/watch?v=6G73H1y8Z3g
Youtube 應該很快被刪吧 , 而且第一集欠缺後半段 .
不過 Youtube 可以開人工字幕 (CC) , 揀翻譯中文都有 8 成準確 ( judges 翻譯成了法官... )

唔知有冇第一季嘅Ryu Lim呢
型撚到痴線
我記得有一集係全部人都廢喎
冇記錯冠軍賽條友把長劍拎出黎斬隻豬一下就彎左
但對手果把唔知係斷左定未完成直接輸左
呢條友都有得出黎?
有冇youtube果件長髮俄佬
唔知 , 無講係評判邀請 , 抑或開放給所有前冠軍自薦 .
我自己估就邀請 , 以節目製作角度睇 , 有得揀當然好D , fans 多既盡量分布唔同集數 .

我粗略計過之前有150集左右 , 當有 150 個冠軍 , 而家每集 3 個冠軍返黎 , 如果一半人返黎 , 可以做到 20 集左右 .

第 5 / 6 / 7 季 , 好多時一兩個業餘兩三年經驗後生仔 , 夾兩個全職廿年刀匠 , 一齊比初賽 , 可能因為指定古怪材料所以衰左 , 或者尺寸問題衰左 , 全職刀匠就輸得好樣衰 , 仲點做生意 . 二來有實力又有興趣出鏡既刀匠 , 頭幾季都出得七七八八 , 後期所謂全職 , 實力參差不齊 .

而家呢輯 Beat the Judges , 返黎既全部前冠軍 , 淘汰都唔失禮 , 一個唔覺意贏埋評判 , 吸引力仲高過個獎金 ! 到時就唔係 "我見過 Steve Jobs" 而係 "我贏過 Steve Jobs" !
製作組一定知邊d參賽者受歡迎

今個星期三 24-Jun-2020 ( S01 E04 ) 就呢 3 個 , 大家認唔認得 ?

第二個係整大馬士革拳刃個冠軍呢集勁精彩,另外兩個唔記得左
Man-At-Arms Ilya Alekseyev ?

呢度咁講 , 佢參加機會應該唔大
最諷刺係之後某一季個決賽又係整雙手劍,仲要係複雜啲嘅zweihander
然後兩把都冇斷冇彎, 個亞軍好似只係性能差少少就輸左
BTW 有冇人知點先可以睇到正版?
呢套幾想出力支持下
當年好似放比佢贏咁
冇lala最後係整個大盾
好似決賽係自己地方整整下衰左 , 係草地度瞓低好耐 , 然後重新再造過 ?
Season 1 (2015) Jul 13, 2015 "Katar" 1st place - David Goldberg
5年前都記得 , 係咪顛 ~ ( 雖然佢 2007 S04E01 參加左第2次 )
唔知有冇第一季嘅Ryu Lim呢
型撚到痴線
製作組一定知邊d參賽者受歡迎

今個星期三 24-Jun-2020 ( S01 E04 ) 就呢 3 個 , 大家認唔認得 ?

第二個係整大馬士革拳刃個冠軍呢集勁精彩,另外兩個唔記得左
好似決賽係自己地方整整下衰左 , 係草地度瞓低好耐 , 然後重新再造過 ?
Season 1 (2015) Jul 13, 2015 "Katar" 1st place - David Goldberg
5年前都記得 , 係咪顛 ~ ( 雖然佢 2017 S04E01 參加左第2次 )
Netflix 無 , Amazon 齊 7 季 (唔知有無限地區)
https://www.amazon.com/gp/video/detail/B07Y8TS1HT/ref=atv_dp_season_select_s7
買定一季抵d , Beat the Judges 一季呢個價 ... 可能得 10 集到 ?
https://www.amazon.com/gp/video/detail/B089KTRZQG/
不包括 Doug Marcaida, 睇到呢句笑左, 係就easy money
會唔會開集格鬥比Doug Marcaida, 打羸有1萬
屌佢老尾, 第一集點會係ben羸
我都覺得意外 , Ben 把刀外觀上完成度高d , 但肥佬把刀功能表現強d , 雖然外觀粗糙d , 不過基本要求做足 .
但個肥佬又表現得好似無咩所謂咁
個個輸都係咁架啦,唔通大叫我把刀明明勁過佢,你地串通。
最好睇就第三集,burt大戰j, 兩把刀高水準,但一個失誤,j就輸左
咩年代仲人手整刀
唔係架 , 佢個表情係放鬆 , 有d 參賽者會睇得出心有不甘 , 尤其初賽淘汰要揸住把刀交去評判枱面時 , 會驚佢斬個評判
J 個失誤 , 我覺得切多塊木用混合膠痴返落去食指位再磨 smooth 個形 , 好過咩都唔做 .
除非對方斷刀唔係輸硬 , 但 Burt 係 Master Smith 仲要資深過 J 好多 , 8個鐘去造都斷既話仲點出黎行 ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞