剛創業沒營業額,如何填報稅表?

14 回覆
1 Like 4 Dislike
小妹舊年12月裸辭開了一間無限公司,本打算2月開始做D網上小賣買。

不過受疫情影響決定延遲到7月開始,因此到目前為止都沒營業額。

而我在1月時已經由外國入左貨(約$30,000),並且同本地公司簽左12個月既公司Email Server(約$600)。

剛收到報稅表,唔太識填,所以想請問一下,

1) 利得稅個欄 - 總入息、營業額填 "$0" , 然後毛利、純利填 "虧損(X) $30600",咁樣岩唔岩?
2) 係外國入貨,算唔算 "是曾與非居住於香港人士進行交易" 呢? 如果算"是",要點填附錄呀?
2) 強積金可唔可以等我真正開業,有銷售額先再去申請呢?

感謝大家
留名我都想知

google睇過無限公司屬於自僱人士
要60日內登記參加強積金計劃?
第一 : 買貨唔係\虧損

第二 : 你間無限公司沒有租地方 ?

第三 : 強姦金. 可以不理 , 錢都搵唔到, 仲強咩姦金
(2)唔知你係唔係講表格S2,稅務局講明咩情況下先要填:
問:
我在甚麼情況下須填寫補充表格S2 ─ 轉讓定價 ?

答:
(a) 你曾與非居住於香港的相聯人士進行交易;或
(b) 你與稅務局局長達成預先定價安排協議;或
(c) 你屬於跨國企業集圑,而該集圑有責任在香港或別處提交國别報告。
(1)年結日尾賣唔出嘅貨係存貨,最後銷售成本係$0 (Opening Stock $0+Purchase $30K-Closing Stock $30K)。公司毛利係$0。

E-mail服務如果涉及預付年結後係prepayment。例如你公司簽咗e-mail合約1/1/2020-31/12/2020,全年$600,而你公司年結31/3/2020,咁1/4/2020-31/12/2020(即係$600 x 9/12 = $450)就係預付,下年先當支出,$150當今年支出。不過如果$600係相對細金額費事分12個月。
我借家人間鋪使登記地址,冇租地方。

明白,咁我唔理MPF啦,唔該哂!
1) 明白存貨個Part,都明白預付可以逐個月計了。不過都想報清楚DD,想再請問咁個 $150 支出,係咪要計入虧損? 總入息、營業額 = $0, 毛利、純利 = 虧損 $150 咁樣?

2) 我係指圖下面個格..

諗住得 2 條數應該好簡單,可以自己報,點知無讀會計真係咩都唔識,你肯答我真係唔該哂呀!
(1)假如無其他支出(包括資產折舊),帳面虧蝕$150,記得方格打X代表虧蝕。
(2)From IRD booklet

第6部分:申報代/與非居住於香港人士進行的交易
• 若你曾以代理人身分代非居住於香港的人士收取他/她於香港產生或得自香港的任何行業或業務的收入,本局可要求你提供更多有關此項代理的詳情。
• 若因全部或部分在香港提供專業服務,而付款給任何非居住於香港的人士,不論該款項是已支付或應累算,你須另表列出每位收款人的姓名及地址、所支付的全部款額及付款的性質。
好,咁我知點填D數字啦。

不過外國交易都唔係好明,因為我確實「曾與非居住於香港人士進行交易」,但我只係買外國間廠既貨,唔係代理,又無買專業服務,咁應該填是定否? 如果填是,附件中既有關業務的商業登記填外國間廠既IRD No.? 然後下面個兩條都填「$0」?

再次感激
打去呢度問啦
我尋晚打左去問野~ 免費~

ACCA 免費稅務諮詢熱線 2321 3311
6月22-30日 / 晚上7-9時 / 星期六、日及公眾假期除外

或者WhatsApp 去5245 9744問
好似話未開始有營業業務就得
點都要填少少營業額

唔係稅局可以以公司無營運為由reject你報既 expenses
連續幾日打去稅務局都話爆人詢問冇得排隊..
今日終於聽到音樂,等左15分鐘就打得通去問!

1) 未正式營業,可以全部填"0",但建議有支出都可以計返虧損,出年累計。

2) 純粹外國入貨唔洗填個格。

再次感謝樓上各位解答!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞