警校7名學警考試作弊竟獲放生 料如期畢業惹爭議

477 回覆
929 Like 45 Dislike
學警集體出貓竟被放生?《蘋果》收到消息,指今年5月初,黃竹坑香港警察學院內發生學警集體出貓作弊事件,當天一批學警進行考試的筆試部份時,在其中一個考場房間內的7名學警,竟趁監考官巡邏其他考場時,拿出「貓紙」集體出貓抄答案,結果被考官當場揭破。消息稱,按以往慣例,學警考試出貓必會被革走,但有警隊管理層疑因見招聘學警困難,加上想給出貓學員一次機會,最後決定只是讓整班24人重考了事,料7名出貓學警被口頭訓斥後,將獲准畢業。據悉,警隊的處理手法導致17名無辜要重考的正直學警不滿,有學警質疑不公平,因考試出貓等如沒有誠信,質疑7名出貓學警何以可畢業做警察維持治安。
這一學期超過100名學警,本周六(後天)將舉行畢業禮,故究竟這7名出貓學警會否受到任何處分,近日在警隊內部惹來議論紛紛。
消息稱,鄧炳強去年11月接任成為警務處長後,雖然加強社交媒體的宣傳,又更換新的座右銘「忠誠勇毅 心繫社會」,但警隊處理多次反送中遊行及示威時,因前線警員涉嫌屢次濫捕甚至濫用武力,加上7.21及8.31等嚴重事件,令警隊的民望跌至歷史低點,招聘工作極為困難。以香港警察學院為例,高峰時每期訓練班可招收8至9班學警,以每班30人計算,最多可訓練240至270人。但去年招生情況慘淡,最新一期訓練班只有4班,學警總數不足120人,情況罕見。

https://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20200618&s=10829391&a=61069258

(已節錄)
笑撚死
學堂已經犯法
出到黎咪仲癲
3萬警員都係出貓既
禮崩樂壞

入黎笑柒班弱智仔
成隊警察都係流氓
下次唔好Post 晒全文💪

重點:

有警隊管理層疑因見招聘學警困難,加上想給出貓學員一次機會,最後決定只是讓整班24人重考了事,料7名出貓學警被口頭訓斥後,將獲准畢業。
即係果17隻入面有識蘋果既二五仔
所以話弱智都算 品行唔好都有得做
所以點會唔黑啊
又唔讀書又唔做野
仲要出貓都唔識出比人周到
阿蛇改卷唔使你教

佢話pass就pass
點止 嗰7條友係畀人捉到啫
7 個有前途
屌你咩
話左淨係抄條link出黎
你抄成篇文出黎
哩啲學員係模範生黎
出到黎大有作為
百無禁忌
弱智仔 分分鐘出貓都抄錯答案啦

BTW出貓依幾個人應該會好快升職 岩晒香港警隊
係人都知黑警賤過袋底泥架啦

好心就做好D公關
扮下野都唔肯
Garbage in, garbage out.
唔夠人手到出貓都照收 X
出貓有前途做狗更加收 O
Push
出貓係合格
打返個呀sir 先係拔尖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞