[鋼筆撚]有冇人仲用緊鋼筆寫字 (5)

1000 回覆
4 Like 2 Dislike
Thx 巴打,不過我想買D casual d既款,因為本身有另一支不過果支m尖,想買支日常用到
我都係鍾意彈既謝謝你先
EF磨左一排
係,用佢原裝有舊膠d墨
套入去扭實個種
Capless
支lamy 2000買左返黎用左一星期就放左
咁大鑊,主要係咩原因?
Capless 但要試寫下
個尖係正嘅 但係個揸筆位唔係個個鍾意
可能轉其他墨好啲
如果新手玩ef,想抄下筆記+練下字
$100左右會唔會有咩選擇
platinum preppy ef
pilot 習字鋼筆
唔該巴打
$18/支幾抵玩
睇錯,原來0.3 先$18
就算係ef都好粗,我見網上都有人講2000啲qc一般般,有時ef會粗過f
另外寫落去個觸感唔似金尖,不過活塞上墨係儲得多墨嘅,同埋個玻璃纖維設計幾好揸
Capless我都買左黑武士,我自己好滿意,有金尖嗰種軟,同埋好滑個筆夾就對我黎講無影響
咁嘅價錢買到18k無投訴
正確揸筆,手指同筆中間都有少少空位,所以唔太影響,我見啲人揸筆揸到啲手指就黎打結所以先唔鐘意呢個設計,佢地會頂住
買capless順便練埋揸筆
多謝巴打,我最後都買左capless黑武士喇
好靚仔
黑武士就算甩漆都冇得輸
朋友上星期送左支al sport比我,
依家諗住日常用,

依加用緊墨膽,
諗住用完想玩墨水,想問下日常用(上堂take note,交功課,測驗考試之類),係咪要用防水墨??
但尋日我行城品,d 墨水又無特別寫防水墨,
有冇話咩品牌有出?
最易買到sailor極黑
唔多手汗普通墨都可以啦
我自己手汗多會用墊板墊住寫 防水墨太小色
Thanks,
但唔想用極黑

我想用隻靚既藍綠色
咁我今晚試下墨膽支藍色,加水研究下非防水墨係咪好化先
應該係會消失左 倒左水落notebook可以說再見
手汗會甩小小
試左,完全化曬

我都係搵防水墨,
始終要交功課/考試,驚交左比professor,之後有咩意外(落雨之類),化左,求期比個合格我
交assignment 手寫好有心巴打
ENGINE科,
好多都要手寫計數
我以為engine畫cad就交
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞