涉爆樽扑女警 沙展押後答辯

21 回覆
11 Like 2 Dislike
https://hk.news.appledaily.com/local/20200610/HOVFJ2IXJJ3VUEHM2SSWZW5DEM/

涉爆樽扑女警 沙展押後答辯

【本報訊】天水圍警署十名警務人員4月下班食消夜時,一名警長涉嫌向女警「爆樽」,用玻璃樽擊傷女警頭部,事後逃離現場。警長及後被捕,重案組落案控告他一項普通襲擊罪,案件昨提堂。警長續准保釋候訊,其間不得接觸當晚在場的同袍。

(已節錄)

案件編號:TMCC926/20
■記者伍嘉豪
唔係暴動咩? 爆樽wo
人地行下街都暴動 反而爆樽唔洗
無狗閪圖,好難判斷抵唔抵扑
隔離嗰d見到有人犯法 但唔執法
咁都唔算公職人員行為失當?
不過法官梗係當睇唔到就算啦
根據《公安條例》第十九條,「暴動」罪的定義為:

「(1) 如任何參與憑藉第18(1)條被定為非法集結的集結的人破壞社會安寧,該集結即屬暴動,而集結的人即屬集結暴動。

多過3個=非法集結
爆人樽=破壞社會安寧

中晒
都算扑過條女
警察打警察
點解唔告埋襲警罪
黑警家屬販毒都可以撤控, 依條罪濕濕碎啦!
違返限聚令
仲有成班休班警見到同袍受傷走鬼左去,裡面係唔係有唔見得人既事,定好似721西鐵站兩個警察轉身走左去係受上級指示,返去部署拉人
慣左手勢
白警手足
阿sir扑嘢唔使你教
爆樽都可以保釋
拎把遮出街就唔俾保
Deadbody
估唔到開真名
唔再係咩證人A 被告B...
[公投未來]全城罷工罷課 繼續集氣
https://lih.kg/2058733

幫幫手推上熱門

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞