(左膠抵死)民協有6個區議員退黨。

32 回覆
8 Like 2 Dislike
【本報訊】去年立法會選舉遭「清倉」的民協,現有18位區議員中,6人先後退黨,導致民協於九龍城、油尖旺區議會一席不保。

…………

矛頭直指馮檢基擬戰九西補選,無意讓新人上位。

民協主席施德來確認,退黨6人包括:

民協油尖旺區議會唯一區議員林健文、
深水埗區吳美、鄒穎恆、
九龍城區所有議員包括蕭亮聲、楊振宇、黎廣偉均「走清光」。

曾經與譚國僑出戰去年九西選舉的黃永傑亦離開民協,加盟民主黨,替該黨在何文田發展地區工作。
呢隻死老坑
基哥好心收皮啦
呢隻死老坑

簡直阻撚住個地球轉,之前新西𠝹完唔夠仲要霸住哂
連區議員都做唔到就走啦
仲想再選立法會議員

呢d人邊有工作技能?

係出面拎綜援咩真係
發覺連登仔唔知乜係左膠,關左膠乜事
佢地入民主黨喎又唔係入社民連

btw,民協分裂史同教主有得揮

馮檢基呢三個字咪等同左膠lor
滅黨

又未滅既...變返深水埗地區黨咁啦

馮檢基都左膠
睇黎你對左既定義都幾闊下喎
基哥好心收皮啦

馮檢基都左膠

民主黨仲左膠啦
基哥好心收皮啦

巴打我留意左你好耐...

馮檢基都左膠

民主黨仲左膠啦

民主黨呢d講黎都w9g

馮檢基都左膠

民主黨仲左膠啦

果然亂9黎
咁羅致光係咪左膠
同社會一樣,選又選輸又要霸住嚟選,後生永無上位之日
見到何啓明插哂旗喎
睇番都係琴日東方個故仔延伸,今日睇嚟都係消毒文。選個時傳過有民協人幫小麗老母而唔支持自己人,所以呢退出只係內部矛盾表面化。

而且仲可以咁分析:
九龍城幾個都係廖成利莫嘉嫻train出嚟,走人唔出奇。一路有傳白鴿想食左民協,但係民協深水埗人唔肯。依家黃碧雲同白鴿成個何文田山頭連住做,食埋係何文田邨黃俊永傑同嘉道理選區蕭亮聲,只係用另一種合併,揀肥而噬。
林健文係油麻地北選區孤身作戰,而且同隔離嘉道理選區拍住做野個synergy好過拍民協,退出免尷尬,十分正常。
深水埗兩個議員,睇完選區地圖就知根本個選區由公屋區轉型緊做中產區,無理由掛住個基層牌陀累自己無得連任。
又係呢D垃圾老政棍
都幾十歲人,退一步俾d後生上唔得既
老野交棒最好笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞