我地開左個專講本地新演員嘅channel(2)之今次講佢

59 回覆
34 Like 1 Dislike
點睇蔡思韻?
好似都係去咗台灣發展?
睇過佢做hktv套大眾情性 演得都唔錯
唔做獨立演員意思即係簽經理人公司/電視台?咁會唔會反而令到佢哋分咗心做其他嘢?
我都同意語言障礙係一大困難 咁唯有作為觀眾嘅我哋身體力行去支持多啲港產片 等港產片由蝕錢到冇咁蝕再到唔蝕最後有錢賺 吸引多啲人入行同投資 令佢哋有更多嘅機會同表現嘅平台
蔡思韻算係一個幾好嘅例子,不過佢係去咗國立臺北藝術大學留學,應該都算係喺台灣嗰邊嘅正式途徑出道,如果一般香港演員貿然去台灣發展,多數就唔會咁順利。

另一個成功例子蔣雅文,不過都係走KOL/文創路線
其實我覺得現階段最重要都係劇集,始終劇集先係可以大量孕育到演員嘅地方,因為電影投資真係好大,用到嘅演員亦唔會好多

TVB唔講啦,Viutv真係要靠大家谷起

如果Viutv劇有唔錯嘅收視,其實佢地都會願意開多啲,Viu而家都慢慢開始打到去東南亞同加拿大,如果真係有支爆,未來都有機會可以發展成亞洲嘅Netflix。無明星,演員無叫座力,到最後無製作,呢啲都係惡性巡環,我哋都係諗住出分力去打破而家個困局
咁講嘅話其實係需要多至少一間嘅電視台去取代tvb嘅位置去同viu做成良性競爭?另外你會唔會覺得拍劇集由production house製作 由佢哋做casting 拍完後賣畀電視台好過in-house production?
無可否認而家TVB嘅影響力仲係好大,雖然都陰乾緊,不過有小量外判劇都會用出面演員,如果新演員可以把握到呢啲機會提升知名度都係不失為一件好事

另外就係,其實而家Viu大部份劇集都係由外判畀production house做,Viu係負責出資同宣傳。不過質素有時都幾參差,好可以去到2月29咁,差起上嚟就去到王貽興同劉翁嗰啲咁

以我所知現階段casting同選角方面,production方都仲係有比較大嘅話語權,不過Viu當然都會想用多啲自己人,但佢地都知道自己啲藝人未必咁快擔得正,所以應該喺一段唔短嘅時間內都仲需要大量外援。好似顧定軒未來都會做Viu嘅男排女將,希望郭爾君都快啲有機會擔正啦,嚟緊我地都會出片專文講多啲香港嘅影視生態,各位有咩想聽記得多啲留言
zeno正呀,當年睇過《路邊野草不要踩》,佢做男主唱埋歌,自此就follow了!

利申:工作關係,有幸合作過一次,佢對眼真係有星星喺入面,真人比想像高,有禮貌,工作態度都好,又未至於話太奶油仔,絕對有升值潛力!
(嚟緊tvb同viu佢都有劇喺手,希望名氣再高啲,喺電影再見佢多啲!)
本地新演員真係好值得支持
我只希望tvb唔好將佢拍柒
麥路人 藍天白雲佢都得幾好
上次Alma果集見到佢做輕度弱智(?)學生都好似
咪就係段片入面講星星的孩子嗰集
郭爾君正啊
係呀!佢係自閉症
比Alma話「你裙腳仔黎架咋!」果個
push
我好鐘意呢類的介紹片。
如果可以叫真人講幾句,做下訪問仲正
share啦喂
下一位到邊個?
持續關注啦,依家都未知
G持
顧定軒啲戲好得, 新一代當中佢都算數一數二好戲(當然仲有唔少都好好)
不過最近睇佢ig好似有戲喺cctvb上, 同kyle一齊做, 有啲矛盾 想睇佢啲戲但唔睇大台
等男排女將
要睇大台套嘢都係上盜版網睇,唔會益大台

[↓↓港_強心針↓↓]
香港最強力盟友USA :
國際反共 形勢大好
https://lih.kg/pAcopPX

push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞