日本買ricoh gr iii好唔好?

49 回覆
3 Like 1 Dislike
有冇中文介面?
買二手喇 賣我部畀妳
冇嘥錢買新
留tg
ricoh機好易壞
一千尾二千頭收部第一代過下癮算喇, 坦白講今時今日仲要5千幾係overprice......

利申: 前GRD3/GRD4/GR1/GR2用家
有部一代 放$1500 有冇人有興趣
點解overpriced?
類似大細、質素、價位都冇乜對手
都係得返Ricoh同Fuji
同意

其實要得隨身機又會諗GR 多數都係想光學質素上有啲追求 其實咁細部咁高質素真係交足功課

Btw, 買水貨就唔好喇,Ricoh 機好鬼脆弱。唔係QC問題,而係佢整到咁細部好似精品咁難免會有啲精細位 (例如鏡頭蓋個位你跌粒細石入去閂唔埋就要入廠整)
如果講大細、質素、價位都真係冇乜對手, 因為電話影相越黎越勁真係冇咩廠仲夠敢出部定焦隨身機(Ricoh GR & Fuji XF10)....

不過作為一個用左GR系列6/7年的用家, 真係唔建議一個未用過GR系列的人去買一部全新機, 更加唔建議去買水貨全新機.....
咁都有道理
當年我係出GR 再低價入GRD4, 但就用GRD4 多過Sony DSLR.

有多餘錢唔怕唔鐘意放出去要蝕就直接GRIII 咪唔駛煩,想試下就GR/ GRII

Btw, 巴打有冇諗過玩Q2 好正咁 但我怕同GRIiI 好似重複左
接受倒價錢Q2係值得入,始終細機高像素full frame機得佢
rx100 算啦
ricoh 用apsc sensor高iso啲noise仲勁過m43
sorry,係仲廢過一吋sensor
無zoom
不了
Q2我真係唔覺得細部
如果為左正片買gr3 好唔好
真係唔明點解ISO800都咁noisy
正正經經影相就唔好諗GR喇
顏色既野呢個年代LR攪掂
如果鐘意film curve 可以睇埋富士先決定~
即係點
應該叫你睇下X100系列
好。 利申:GR3 & Fuji 雙修。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞