Google Chrome 無痕模式秘密收集用家數據?或面臨 US$50 億索償

39 回覆
31 Like 2 Dislike
應該集中打失實聲明,技術上做唔到就唔好叫 無痕模式
無痕係唔儲係你部機,唔係唔儲係佢部機
用 firefox
之前因為IE 無痕痴線到same site開新tab都會清cookie local storage 俾人屌到上天花板搞到我每條link都要加access token 落query parameter
VPN 同無痕模式都保護唔到你嘅私隱同改變唔到你嘅 browser fingerprint,詳請可以過嚟睇下我個 post。

唔想再有手足被黑警自殺?用呢 8個apps! [已增 iOS apps]
https://lihkg.com/thread/1864933

呢啲apps可以避免黑警 link 到你同你嘅online identity、阻嚇黑警上門“被自殺”手足、俾你㩒個制就通知信得過嘅人你遇咩危險,trigger alarm 並附上GPS、自動增加你拍嘅相/片嘅可信性

啱所有人用,尤其前線手足

希望大家可以幫P牌樓主推爆佢同埋試試啲apps

===

回應番 #21 嘅 comment,佢話:

#21 人生書家 2 日前

「其實個覺得都算係足夠保護,唔冇得用 cookies track 你係邊個,」

其實有好多種 tracking 嘅手法, browser fingerprinting 就係其中一樣。對香港人嚟講呢啲保護一定唔足夠。

同時,曾經有段時間 Google Chrome 並冇 delete Google cookies,縱然俾人 explicitly 叫去 delete 所有 cookies。
我講嘅足夠保護唔係話做犯法嘢,上面我都講過,連美國都會用browser fingerprint嚟trace cyber criminal,做犯法嘢,無痕梗係唔適合
呢個係痴線架。個 engine 超級過時,非常唔安全(由佢有大量10+年都發現唔到嘅 0-day vulnerabilities 可以知道)。
我講嘅足夠保護唔係話做犯法嘢,上面我都講過,連美國都會用browser fingerprint嚟trace cyber criminal,做犯法嘢,無痕梗係唔適合

每個website都可以收集你既browser fingerprint

匪安法龍門係任佢擺,隨時睇下新聞、黄色youtuber都會比国安請飲茶,咁如果你覺得Chrome個屎忽痕模式對你嚟講有足夠保護既話,我祝你好運
用 vm
你好核突
請問這裡有無負責人,為甚麼這裡有這麼多限制級、成人影片,
而沒人監管或移到成人版,
本來我讓小朋友來貴壇,是嚴禁到成人區,
以為就此沒問題。
怎知道他們來到這裡,看到了那些限制級影片,
變得心理開始有問題。
請趕快妥善處理,否則,我向相關部門投訴。
個50億我有冇份分,我都係受害者,有冇人諗住一齊再告
男人老九扮咩
我幾部devices 都有用,係咪可以賠幾份
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞