技能交換 2020

698 回覆
49 Like 22 Dislike
有急救牌
識拯溺
入門級英文 (u grad 不過自問listening 麻麻)
入門級泰拳

想學:
AI / Photoshop
木工
踩單車
裝修/水電

TG: springbagplayer
如果有師兄肯教其他嘢都可以pm我傾下
好潤 淨係夜晚搽好喇

1. 幫貓按摩 (專業)
2. 煮冬陰功,egg benedict
3. vba, plc, autocad

想學:
1. 德文
2. 煮東波肉
3. 砌機械人
可以教:
香港麻雀(3番起糊)
日文 留過學一年 (可以教到初學-N3)
數學 經濟 (Undergraduate水平/大學major)
鋼琴 ( 我彈開日系同流行 classic都得 不過經驗唔多)
打機(LOL FPS game 傳決)
互相分享經驗?(學習 留學 生活)

想學:
潮流打扮/襯衫(溝女向)
TG leo2632
人靠衣裝嘛 學下都好 反正都無野好輸
識少少3同7 , 想了解programme
想諗project 一齊做
to:lgraytee

Excel + vba (初階)
扭波 (上過堂,太複雜就唔得)
潛水 (得aow,反而游水唔叻)
投資? (有睇但唔叻)
Adobe premiere (幫公司剪過下)
澳洲working holiday經歷share
(跳傘,街頭表演,打工換宿,農場都試過)
時事新聞 (係咁聽時事評論)
揸車? (係澳洲爭d炒)
寫劇本 (寫過一個算唔算識)

想學
木工 (想鋸下木,油下油咁,玩drama整過下setting)
攝影 (點樣取景靚,邊度影靚都想識,light painting)
煮野食 (小菜甜品蛋糕都想學)
滑浪同kayak
投資
家居維修 (整下冷氣 搞下水電果d)
英國working holiday/台灣經歷 (舖定後路)
Voltra/環遊世界既經歷
做生意/網店
露營同埋打網球
唱歌同樂器 (想搵種易d既樂器)
著衫打扮同埋剪頭髮💇‍♂️

好多野都想學同好多野都唔精
一個月內失去左兩個對自己好重要既人
想搵返自己既目標返黎
想搵下Buddy識下人

有興趣交流下傾下計
Tg: wind
打錯
tg: windjai
dudesiu11
識:
1. 有保安牌,平安咭,車牌 (唔知有咩用)
2. 識first aid+mental health first aid (有cert)
3. excel+vba
4. 電子工程+機械工程 (初階)
5. 數學+ICT (DSE level)
6. 轉行面試技巧
7. STEM (最叻AI2同Scratch)
8. 鋼琴 (初級)+樂理 (5級distinction)
9. 倉頡速成
10. 踩單車
12. 分享/吹水 (諗唔到了)

想學:
1. 日文 (想考級)
2. 所有有牌考嘅野

TG: Aurora_w
識:
鋼琴演奏
流行鋼琴
小提琴5級
樂理
Logic pro

想學:
Programming (swift, Xcode, python)
想搵同伴練英文speaking 考ilets7
同埋書蟲分享書籍

結他
游水
Poker

想學
鋼琴
理財類boardgame 即係邊啲?
同錢有關既我淨係識大富翁 (sorry 我真係見識少)
識:
adobe photoshop
少少剪片 (BB級)
中文 (中文系)
襯衫
畫畫 (個人興趣)

想學:
鼓 (最近學緊)
日文
面試技巧/Digital marketing
英文speaking
投資
巴絲 想學點背範文
趁暑假未完都學下新嘢先
識:
畫畫 (digital/水彩)
Photoshop、illustrator
基礎日文(考過N3,但唔記得7788了)

想學:
整beat、樂理、唱歌、錄音
英文(寫formal嘢同講)

識:
結他

少少填詞
基本樂理

想學:
進階樂理
音樂創作(編曲,mixing)

一直想同人合作去作歌 自己都有嘗試過作
但因為小弟識嘅樂理有限 所以個效果唔係太好

tg:fallinginchaos
應該係cashflow
鳩game黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞