星国《聯合早報》漫畫影射川普「雙重標準」

21 回覆
7 Like 26 Dislike
香港近期因「港版國安法」爆發動亂;美國也因「佛洛伊德之死」造成國內示威活動蔓延。新加坡聯合早報的特約漫畫家王錦松,在1日發布了一篇漫畫,直指美國總統川普對於這兩起事件持雙重標準,看待香港示威行動稱為「民主」,而當面對自身國內的動亂,卻又以「暴徒」稱呼這些示威者。

王錦松是新加坡漫畫家,以繪畫時事漫畫著名,曾得過國際時事漫畫獎,目前為新加坡聯合早報特約漫畫家。

https://www.ettoday.net/news/20200601/1727677.htm
用得簡體個腦係咪都小緊忽?
呢個擺明支那底,坡佬恨不得香港俾美國制裁啦,條友係坡奸
中國新加坡市
到時美國吹雞未又係要歸隊
香港同美國有得比㗎咩
而且人地有槍權,係真暴動就用槍啦
低能
馬騮國
Monkeypore正式歸邊
坡狗仲嫌未柒夠
Monkey see monkey draw
畫得好肉酸,內容亦空洞生硬
monkey state想加入反警暴?
其實係人都知聯早係極左,基本上你想笑新加坡親中引哂佢所有報道就得了
呢幅漫畫都算低質 又冇咩諷刺同隱喻
單單兩個差唔多畫面擺一齊就自動對等
中間所有遠因近因發生過既事全部自動無視
搵人畫番隻monkey 講monkey see monkey do 之後下一格就坡旗同一堆sick monkey 啦
根本裝修就預左俾人話暴徒 做雞又要拎貞節牌坊啲fd
中美冷戰如果逼坡佬takeside既話都係企美國果邊ga la... 唔通等中國保護你咩,冇左美帝馬拉隨時落嚟滅你國。
其實trump最初都係話香港示威者係暴徒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞