張建宗:「某國」虛偽和雙重標準為人所不齒

27 回覆
29 Like 6 Dislike
政務司長張建宗發表網誌,指絕大部分香港市民及外來投資者肯定不會進行分裂國家、顛覆國家政權、組織實施恐怖活動、外國和境外勢力干預香港特區事務的活動,半點不用擔憂國家安全立法,批評某些國家一邊主張自身國家安全,另一邊則千方百計阻撓中國維護國家安全,這種虛偽和雙重標準為人所不齒。張建宗指,利用單方面制裁作為威脅,以干預其他國家和地區的政策,是違反國際法律和國際慣例,亦可能令在港的1300間美國企業受打擊。

張建宗表示,有信心香港能抵禦無理的恐嚇,無懼外國提出的制裁和威脅。他指,香港作為根基堅實的國際金融商業中心,擁有非常穩健的金融體系和監管制度,亦有良好的法治、司法獨立等,只要堅韌不屈,沉著應戰,上下一心,定必經得起風暴逆境的考驗。
https://www.881903.com/Page/ZH-TW/newsdetail.aspx?ItemId=1295011&csid=261_341

唔敢講美國
唔敢講明美國,但最尾又話美國企業受損
強國早排先加澳洲稅
有講
亦可能令在港的1300間美國企業受打擊。
笠晒水 邊個某國呀
講美國就會講明美國啦
依家講某國明顯係第二個
講支那
支共?
制裁某國喇!打乜春空炮。
強烈譴責干涉國家內政
某國=中國
所以咪俾毅進仔叫佢道歉
呢條撚樣全程都淨係諗住cap水。點知無啦啦俾人制裁。點敢屌得咁大力
成日話係針對少數
邊條法例唔係針對少數? 亂過馬路?
啲支那父母俾個仔食奶粉會唔會諗到尋人滋事同自己有關?
重點唔係條例, 重點係邊個執行同點樣執行
就算港版國安法copy paste美國國安法都無用
支那?
中國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞