【New age 覺醒撚】有冇人睇過《與神對話》

28 回覆
1 Like 6 Dislike
香港網絡,好似無咩人傾
睇過
準備會睇聽講呢本對書開啟自身既靈性好有幫助
樓主 睇完有咩得著同啟發?
我係對世界有「啟發」,之後主動去睇呢本書

所有宇宙真理,全部都在你心中。

而家只係大家唔得咗姐
此書有毒 不了
Why 嘅
一日呢個世界psychedelic drugs未除罪化一日都唔洗旨意人類覺醒
我覺得係先後次序

做好左意識提升,大家真正了解世界係咩,drugs 係咩,罪惡係咩,對錯係咩,自然會除罪化
傷腦係事實
drug呢D外在野黎既姐, 真正要做好既係內在既提升
yes

完全認同。

當100個人入面100個都「提升」咗,就唔會做任何傷害「自己」(100個人共同)的行為
岩岩開始睇就見到你個post
套電影好好睇失業既時候睇好有共鳴。
new age唔係覺醒,寧願你去信教都唔好睇咁多呢d野。曾經迷過呢家野,但係對人生一d幫助都冇。
信教教可以壞腦
對人生有無用, 呢啲野睇自己理解..
我覺得真正嘅awakening就係知道根本唔需要追求awakening。見好多new age人講好多一般人唔會明嘅野,講到自己幾有靈性幾勁,就知呢d人已經走錯晒方向。
講得好好,開始我會好自豪咁,自以為是

但慢慢,就知道係要有耐性、謙卑、以身作則、愛

因為awaken,就會想別人都awaken,
係咁話自己awaken係會反效果,亦即係未夠覺察
有冇tg
或者響到傾

傾計,係最好嘅思考方式

每個人理解「答案」的思維(方法)都唔同
有冇得分享下

同一道理,就好似有人信基督教、佛教,信到好邪門、又作惡、又養鬼仔

全部都係,人,的問題。

嚴格啲講

係自己。
我都好多年冇點睇呢d野,可能有野記錯都唔定,有意見嘅大家可以一齊討論下。

首先,我覺得new age學說其實都只係知識,你知道同你係咪真係咁覺得係冇關係。我係中學果時開始睇new age書同聽網台,而家我覺得new age學說係心靈雞湯學說嘅另一種說法,唔係講咩「覺醒」,同樣嘅道理可以喺人生嘅經驗得到。人人睇new age唔同,我自己理解到嘅核心思想係你係神嘅一部分。

你係神嘅一部分,係與神對話呢本書嘅核心思想,都有神聖,都係被愛,講每個人有力量,呢個想法嘅目的係令人感到有力量同自信。但係世界上又好多人唔需要呢種想法去得到力量同自信,本書都講過人信唔信神都係冇所謂,因為人人都相信愛,而神就係愛。
而自信呢家野,唔係你睇左與神對話小燭光同太陽嘅故事你就會有。啱啱睇完果刻係好感動,但係呢個感覺好快就會冇左㗎喇。人嘅自我評價係由生活經驗度黎,要個人少d無力感嘅話,我覺得得閒做下運動練好d身材同體能,遠比睇new age書有效
有冇分享or師兄
講得好好,完全認同

New Age 入面真係會有啲俗世嘅「神秘」元素,令人著迷(迷失)

就好似有人喺聖經加鹽加醋

好值得思考

我覺得new age、宗教、愛、覺醒、真理、…
都係邏輯

有時神秘體驗之類嘅幻像,會用咗感性代替咗思考
感受到同「真相」有偏差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞