隻狗成日都好似抖唔到氣咁

24 回覆
3 Like 2 Dislike
仲會打啲聽落好似有痰嘅乞嗤
上網睇話係逆向性噴嚏症 Reverse Sneezing
Search完一係話冇事 一係就話有腫瘤
想問下有冇人隻狗都會咁?
無肺?
咁點解唔睇醫生
睇錯做 成日都好似隻狗咁抖唔到氣
會唔會係咳
睇醫生啦
我以前隻狗都係,最後確診心臟病!
睇醫生要驗咩先check到?因為佢除咗間唔中喘氣同咳冇其他症狀
點會冇肺我仲會帶佢行山架
因為佢腸胃唔好成日睇醫生 屋企唔易負擔 同埋佢除咗間唔中會咁冇其他問題 所以想問下有冇人有同樣情況了解下先
我貓貓類似咁既情況 由細到大間唔中會咳
但一直無理 前幾日突然呼吸急促要留院
依架洗左都有兩萬都未確實到咩事 仲要繼續留院
同呢幾日搵左好多資料 貓貓狗狗間唔中咳下都好易會肺花
建議你盡早帶佢睇醫生
除左抖唔到氣仲有咩症狀?我果隻係之前好大聲抖氣
睇醫生啦
問下的警犬點解決
當年醫生叫唔好浪費錢,食住藥頂咗4年!
果陣仲有無其他病徵?
一跑就喘
如果我係咁容易負擔到醫藥費就唔洗上黎等你叫我睇啦
仲有好似有痰嘅咳/乞癡 喺屋企先會咁
唔係真係抖唔到氣 係好似抖唔到咁用力呼吸 維持一分鐘 左右 唔算好頻繁 一日大概1-2次 通常咬完玩具 太激動之後就用力呼吸 然後咳兩下 之後就冇事…如此類推
快d搵醫生檢查下,有機會係心臟增大,導致氣管收窄,嚴重可以致命
我都試過帶佢睇完幾千蚊唔知咩事 幾千仲勉強可以 幾萬我真係冇能力負擔 如果睇希望可以對症下藥
就咁睇字可能好抽象 我補翻條link
https://thecorgitimes.pixnet.net/blog/post/172374945
我隻狗仔exactly就係第一段片入面隻哥基咁抖氣
實講
就算呢度有專業獸醫都冇可能隔住連登確實答到你
養寵物連睇醫生既錢都冇預算學乜人養
你可以影低你狗狗發作時既片俾醫生睇
去npv會比較平
同埋我貓貓係因為呼吸急要留院所以先成2000蚊晚
我估醫生最少都會同你狗狗照xray
唔太嚴重既普通食下藥都應該可以
我諗幾千蚊一定搞得掂
呢啲拖得長真係仲麻煩
希望你狗狗無事
多謝你 我會帶佢睇下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞