渾水:國安法令國企做假數機會大增,使香港失去金融中心地位

89 回覆
421 Like 2 Dislike
渾水講嘅係引金融做例子
但其實你一踢到司法獨立呢part,根本好多高收入人仕係瀨曬嘢
會計, 律師, 重有大波驊嘅仲裁
國家機密係最好既擋箭牌
香港人要奮鬥
呢個係個中大econ毒撚wor 唔係muddy waters research呀 屌
驚閪咩
你估你揭發完佢造假數,港交所會叫佢除牌
想喺香港沽空國企
輸死你班鬼佬
事但啦
big4啲partner 邊個唔奶共
淨係kpmg都已經有個琼子
lm push
分分鐘未簽到
做緊audit已經話國家安全為由唔向核數師提交數據記錄
到時auditor仲肯唔肯簽report?
五斗米
睇錯共產黨
推,會計L首當其衝

其實一人治就已經知道對營商有衝擊啦
push
會計師、核數師每天都要接觸大量的商業、財務資料,其中一些牽涉商業機密、甚至政府機密、國家機密。

當國安法伸延到香港實施,而且「國家政權」包括香港政府的話,涉及國家、國企、港府相關的任何會計紀錄(例如公司與「國家政權」之間的通訊、合同、採購訂單、單據等)、核數紀錄(例如工作底稿(working papers)記錄了與「國家政權」相關的核數證據)、甚至相關的政府文件(例如「國家政權」的招標信函或會提及國家的發展、國防等國家政策),都有機會成為敏感資料。

因此,不單需要回到內地公幹的會計同業受到影響,留在香港工作的同業經電郵得到內地資料、或者純粹處理與國企、港府相關的交易文件,同樣有機會受到影響。
其實LK 單野都係渾水去查,一開始又係用國家安全唔比資料
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞