美國「爛蕃茄 Rotten Tomatoes「最強 Netflix 劇集選舉」

126 回覆
77 Like 7 Dislike
咁咩都有人覺得好睇同唔好睇既
正如TVB劇集都有人中意
係質疑呢個結果前,你有無諗過自己既品味同一般人唔一樣呢?
dark內容好豐富,玩穿越,平行時空,蝴蝶效應
而且咁多角色情況下,每個人都刻劃得好立體,
最癲係應付咁複雜既故事情節而logic又好穩固。
第一實至名歸
d人一直拎stranger things黎比喻dark感覺好似dark under左
其實除左一開始人口失蹤氣氛有D似以外基本上都冇咩相似既地方
個人覺得Dark 除左人物冇咁討好外,其他都比stranger things優勝
btw stranger things我都鍾意既
真係好撚正 無講選色 劇本 氣氛...
最初初睇我比d音樂嚇到唔敢夜晚自己一個睇

最近重刷一次更加令我思考個世界係咪所有野都整定
同埋我地係咪真係乜都有得揀

Ps matha 真係好撚煩
ST 一季完就或者可以比下既
Dark故事世界第一
尾嗰一兩季回哂塘
佢一開始第一集最尾個mv 勁恐怖,個首歌好沉
https://youtu.be/kEi1ZCVSOTQ

佢歌詞譯 咩 又掉入時間洪流,諗起套劇 諗起現實我地好似無盡咁loop 可能死左再出世過多次依個人生一次
無論選角*
健力士紀錄最高rating喎井底蛙
依家講緊Netflix 呀,你個記錄幾耐呀? 套野出左幾耐呀
你睇過Dark未先? bd 完全唔入流
咪九唔搭八啦,你講到Breaking and係連登先鍾意,事實係個個評分網都高分,關睇唔睇過Dark咩事,睇過又點
你味去下其他討論區睇下有幾多人係會推薦 bd,係香港唔入流 係高登連登 特別鍾意 同電影 高登三寶一樣
可悲
Dark不斷穿越於1953、1986、2019年,每次同是相距33年,正正是想透過劇集,探討尼采提過的「永恆輪迴」概念,每33年一次的月亮周期,月亮運行周期和太陽同步;而耶穌行了33次神跡、33則天使禱文,詩人但丁所寫的史詩,全詩為3部,分別為《地獄篇》、《煉獄篇》、《天堂篇》 ,每部都是33首。

劇集不斷嘗試利用「33年」來穿鑿附會,嘗試用時間悖論、不同聖經故事、科學理論、哲學問題、莊周夢蝶、蝴蝶效應等,尋找事情的起因和影響,從而帶出「開始就是結束,結束就是開始」、「有多少陽光,就有多少黑暗」、「問題不是如何辦到,而是問你何時動手」等主題意義,不斷在過去現在未來的三維空間探索。
bcs 影都冇
其實breaking bad同better call saul都唔係Netflix 原創
原創個台係AMC
只係Netflix買左黎播之嘛
所以唔入圍唔係因為套野唔入流
而係根本唔係Netflix series
都可以咁講,都埋始終太舊,後生好少會追 新果d都睇唔晒
根本就係剩係選Netflix original
Bd 點會入圍
原來係登仔投到brba最高rating
唔怪之得登仔咁鐘意做推拉師
屌你老母最後嗰季無左Kevin Spacey爭勁遠。。。
樓主 dark 係好睇,但當年bb 受歡迎程度一定大過dark 囉 當年啲外國網每日都勁多post ,news 係討論bb, 反而dark 相對得netflix fans 會追睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞