海外黃色/美元經濟區

8 回覆
5 Like 1 Dislike
為香港人保留元氣,要養晦轁光,走出悲情的歷史, 唯有堅定建立一個理想的華人世界, 先可以保留正統文化,讓我地後代子孫得以挺直腰幹、開疆闢土、創造榮耀。
小島有使用期限,加上香港不單止要面對2047嘅政治問題還有2050年嘅全球水位上升嘅氣候問題,所以我哋要以這一個小島做為基礎,係小島嘅附近起人工島,而原本嘅小島大搞農業生產同建立中小學校,從而支持去建立屬於自己嘅人工島來經營,可同一些科技大學合作,建立海上環保人工島城市,減低建造成本,一個可移動的人工島大嘅住一萬人。可以開放接待遊客,搞教育,IT,應該可以長期維持,甚至一些人工島主力搞賭業。當小島使用期限到,可和主權國談判治權問題,唔可以畀人哋認為我哋係蝗蟲,所以最終目標是人工島由香港人自治,物資嘅補給由附近嘅城市提供。
沈旭暉:去中心化成世界潮流
香港人不似猶太人

猶太人後面有猶太教,有深厚猶太文化,
而且寧願被歧視、被迫害,點都唔肯融入當地

香港人一旦離開了香港,就沒有文化上的聯繫
唔使一代就已經融入當地,再下一代連香港係邊都唔識

所以要在海外建香港
參考下

曼德拉點樣贏?睇完再諗點做
https://lih.kg/2037031
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞