[屌拿星]枝黃黑旗你地鍾意有星定冇星

580 回覆
912 Like 4397 Dislike
有星不如有遮
Push
國旗我覺得儘量簡單就可以

呢張旗係代表住維港,藍色代表海白色代表天。藍色部分多過白係因為維港水深海闊嘅特質,同埋反映返香港過去作為一個港口城邦嘅歷史。

反而coat of arms就可以玩多啲,除咗港英龍獅外,之前係熱狗個國𣄃選舉見到張幾靚嘅

呢張除咗用返港英個盾徽之外,仲用埋以前皇家香港義勇軍嗰兩條龍,同埋下面嗰句解「冠絕東方」嘅拉丁文motto,嗰句motto完全可以反映香港輝煌時期係亞洲遠東嘅地位
都真係黃黑旗
其實真係得我贊成
咁黑色=黑警添

人哋隻色有本身嘅意義

唔需要過份演繹

https://infographic.chinatimes.com/20170121000002-262803
冇星
我覺得粒星有d似黎明時候嘅太陽
喺日同夜中間
有黎明來到 光復香港嘅感覺
所以上面嗰個好似好d
同埋淨黃黑有d悶
不過無乜所謂兩個都得
諗起之前話連登仔治國會點嘅po
呢三隻色好sharp好鮮明
How about就咁上中下 一樣大細
暫時最好,我覺得係呢個,不過呢個只係將攬炒團隊嘅logo轉咗色
咁你可以當係本民前嘅藍 同黑警相反嘅白
本身攬炒隊logo design得好
呢個算係變調
國旗設計上唔應該太花呢花碌,複雜嘅設計應該留返比國徽
好核突成個核爆畫面出曬嚟
其實最緊要搵到一個共識

舉埋同一款旗就冇問題

我都讚成
藍白色好靚
集合左幾個choice之後投票喇
最簡單黃黑旗好 加粒野
反正都係暫時用住先
光復完香港再轉都未遲
而且黃黑諗返去梁凌杰烈士 走之前著雨衣個一日
黃色夠Sharp 又代表到佢 唔單至佢 每一個有付出既人都係!
黑色代表我地每一個人例如每個做backup既手足 同埋有啲似對抗既感覺
姐係黃色勇武黑色係軍師比意見 上下一心 形成國旗

另外我想知顏色多同唔多會唔唔會影響成本
會唔會中間加個黃色半圓係黑底 代表雨傘 頭盔 良心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞