【524進化】可唔可以好似721進攻中聯辦解鎖「時代革命」咁,同身邊嘅香港人一齊和應「民族自強,香港獨立」

195 回覆
177 Like 11 Dislike
首先,如果miss咗嘅,有位巴打搵返721進攻中聯辦當晚「光復香港,時代革命」正式成爲主軸嘅moment。
[保護歷史] 當年721口號 一秒變成「光復香港時代革命」既瞬間
https://lih.kg/2028456

北京而家用「國安法」終於實現咗一個預言:你作爲香港人,只要呼吸得唔夠愛國,就係顛覆國家,就係恐怖分子,就要再教育,就要集中營。

所以,香港獨立,將香港由腐敗嘅根源徹底咁切割,的確係唯一出路,而524將會係香港人再次技能解鎖嘅日子。

但係
可唔可以用「民族自強,香港獨立」instead of「香港獨立,唯一出路」?
由反送中開始,香港人一齊發展咗好多個呢啲口號,簡單直接咁summarise咗成個抗爭思想。
但係由於格式係一唱一和,前半句往往係兩三個人,後半句往往係大衆,
所以後半句個重要性一定大過前半句,好多時亦都係羣衆思想嘅精髓,
仲有:亦因爲後半句係代表大衆,所以亦都通常係一個「行動」嘅認可,所有聽到呢句口號嘅人亦都會明白:後半句就係我哋要做/認可嘅嘢。
====================
例如:
問:光復香港(點樣可以光復香港?)
答:時代革命(solution)

問:721(721發生乜事?)
答:唔見人(大衆應受嘅歷史)

問:Fight for freedom (How do we fight for freedom?)
答:Stand with Hong Kong (that's how)
=====================
所以如果我哋用「香港獨立,唯一出路」,個效果會弱咗:
問:香港獨立(兩三個人問:點解要香港獨立?)
答:唯一出路(因爲大衆認爲係唯一出路(負面,被迫))

比較:
問:民族自強(兩三個人提出:我哋香港人唔可以再俾人蝦)
答:香港獨立(大衆和應:我哋獨立就係個solution!(正面))
民族自強 香港獨立
有用 推
民族自強香港獨立
Push
有道理,推
曱甴近平推
Agger, push
高巴就講咗口號嘅問題啦,亦確實講咗我哋應該點叫啦。但係524同527應該點唱歌?唱咩歌?記得睇[行動Po]我同你哋講阿,我哋最愛國㗎啦,咁梗係要唱得大聲啲啦!

https://lih.kg/2029696
光復香港,時代革命
民族自強,香港獨立
民族自強 香港獨立
民族自強 香港獨立
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞