美國眾議員佩里提案授權總統去承認香港為一個獨立國家

547 回覆
2746 Like 15 Dislike
無錯!!!!!!!!
但問題係佢如果繼續係咁樣改變香港嘅法治同法律,美國承認左都無用架喎,重點係要美國對香港有咩實際嘅行動去支持呢樣野
要主動d同人講
起碼比人地知香港係有一班人有獨立意願
香港獨立 唯一出路
係就快
又激嬲人啦
快啦
Sir this way
Scotland Wales係叫Kingdom😂
United Kingdom UK即係3個Kingdom加北愛
香港獨立 唯一出路
pish
separate, independent country 點解?
push
無可能做到
Sovereign state 係要有權玩國際外交
呢樣香港未有
所以攬炒巴先會提議香港同其他城市搞姊妹城市
慢慢咁建立屬於香港嘅外交體系

只要香港有 territory, government, military, and diplomacy 就稱得上係一個主權國

路好似好長
但共匪嘅極權迫害亦加快咗我哋獨立嘅決心

要記住我哋香港人嘅初衷
We shall never surrender
If we burn, CCP burn with us
好突然😲
https://youtu.be/2Q1F71I4LLU?t=187
「英語一分鐘」重溫之九十四(由 @3:07 睇起)

country 則重於地理;nation 則重於政治同社會

「中國是個古國」-> 「古」呢度指文化 -> China is an old nation.
「俄羅斯是大國」-> 「大」係指版圖、地理大 -> Russia is a large country.

劉家傑個解法基本上同沈旭輝個 video 解法一樣

至於「a separate, independent country」點解,
真係代入唔同角色有唔同解法,
有可能係指「與中国不同、獨立的地區」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞