其實訂做傢私一般幾錢呎?

81 回覆
0 Like 3 Dislike
做一個衣櫃
1800又有, 2300又有, 3000又有
唔知揀, 睇到煩.
3000蚊呎?
設計公司開, 睇完已經唔使再傾
有平有貴睇設計同質量,我父母老家用左一球,但廿幾年後今日仲同新的一樣,我自己買現成套裝,但三幾年d壓板就開始頹。
始終一分錢一分貨,如果諗住dream house長住係值得投資,但如果想成日轉變環境同風格,都係買番套裝實際啦。
個個都話自己有夾板, 有咩分別.
夾板有分木材拼合的質素,又有分甲醛含量,同埋五金都好關鍵
咁可以點問D公司?
有咩木, 五金材質好D?
問佢係乜嘢板,實木,夾板,纖維,蔗渣
飾面係焗漆,貼皮,防火板等等
E幾多
五金用大陸定台灣等等
問吓睇吓啲傢俬黃店對比吓?
https://charleywong.giffon.io/search/%E5%82%A2%E4%BF%AC
有D開3000就係...
之前收過報價
做櫃做到11呎半高要4K一呎
其實好似食飯咁,食個杯面十幾蚊又一餐,去食海鮮据扒幾百蚊又一餐。重點係比較過價錢質素覺得適合自己就好。
8呎以上會再加錢.
不過4K都貴.
屋企小裝修中
價錢真係可以差好遠

廳 - 地台, 電視櫃, C型櫃, 扁身櫃
房 - 曲尺床

報價最平為: 49,xxx
報價最貴為: 89,xxx

真係好誇張

木, 最底限度要求夾板, 因為甲醛比較少
最好當然係原木, 但價錢幾倍咁升

原木唔係唔防潮咩.
大陸大慨2500一平方米,算高檔
以夾板黎講,唔同產地有啲分別。
再講面料,木皮,焗漆,生態板(E0,E1),膠板面又唔同。
五金用普通大陸野同blum可以差幾十倍價錢。
跟住設計公司做design and build 的話design又有成本,所以個range大係正常。
以8尺高櫃黎講1300-6000/尺以上都有。
所以都係睇budget做人啦。

利申:做傢俬
設計公司D報價黎 都預咗係有一定水份
講少少其他野先
傢私貴平, 其實都好睇間廠點處理
老老實實 九成一定係支拿野, 避唔到
除非你幾百萬未開頭

同一塊夾板, 價錢可以差好遠
就係佢地點處理, 有無做高溫殺蟲等
有朋友試過, 新聞都有
一受潮, 生蟲, 最後搞到成屋都係
所以格價真係唔好以平行先
要搵有信譽既舖頭, 否則真係奶野

至於原木, 其實係受潮較差, 但佢無甲醛
只要唔放廁所, 佢真係超COM用~ 只要保護漆上得好
基本上夏天成日開冷氣, 春天又長開抽濕機
真係唔會有乜問題
我婆婆有張木梳化, 坐到屎忽痛果D, 廿幾三十年仲好好樣

但其實我都係窮L, 都係買夾板傢俬而已
五金真係超重要
真係要比錢upgrade

我直頭求師父換好既比我
加錢姐
我做傢俬的,我可以報一報比你
tg:NotAPepe
邊樣先好 有冇次序
其實都要睇個設計。
耐用的話係實木,夾板,纖維板(MDF),蔗渣(低密度纖維板,唔會用黎做訂做傢俬)。
飾面好睇睇想外觀點樣,用膠板一般會耐用啲,冇咁易花。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞