邊睇三上悠亞邊打Twitter 戰線

455 回覆
931 Like 11 Dislike
TLDR: 與其做任務,不如正常咁用

小弟見到連登上嘅Twitter post都係以做任為主,但其實做任務BOT對大部分人嚟講係好難持之以恆。

無錯,任務bot係好易做,但重複作業加上feel唔到實際效果,係好難要大部分人長keep嘅

所以,我建議大家正常用Twitter,唔想自己摸索嘅可以參考以下步驟

1) 開ac,名同id儘量唔好係咩HKers、standwithhk01之類,可以個人化啲

2) 揀相,個人認為唔好特登揀文宣、手足相,可以揀同你興趣有關嘅,高達又好ironman又好猫狗都好,吸引左普通外國人follow 你先

3) Twitter 會問你對咩有興趣,除左揀香港、standwithhongkong之類,記住揀同你興趣有關嘅,一個100%香港新聞嘅Twitter 唔會令你keep住想上

咁佢會即刻推介你follow 一啲人,可能佢估我係男人,就推介左三上

4) 開左ac啦,首先去search下你個人興趣嘅關鍵字。我當你鐘意marvel啦

follow左啲官方(剔號) users,Twitter 會比好多users 建議你follow,即管follow哂,跟手搵下啲有相同興趣嘅人follow

又會比好多建議你,follow 一個又彈一個,永續follow

唔好怕,隨便鳩follow,Twitter 好多人會隨便follow back 嘅,咁你就會有第一班普通用户followers

5) 多啲出post,share下啲非政治內容,多啲rt & like人地嘅post,交流下,keep 住Twitter 有你真心鐘意睇嘅內容,咁會輕鬆啲

6) 想有多啲手足follow,可以用下手足互科,followbackhongkong呢類tag,follow 多左亦會自然見到啲「每日任務」自己彈過嚟

7) 做文宣時用嘅tag,除左用standwithhongkong、光復香港時代革命呢啲同溫層tag,更應該用 香港、hongkong,五毛會主力攻佔呢啲一般tag。甚至可以騎劫對家嘅tag,如ACAC、acacsince5859、missyoutoo,不過清楚個前因後果先會玩得好啲

8) 多啲用自己語言解釋香港呢幾10年嘅問題,深入啲解釋比外國人聽

9) 唔好驚圍爐,唔好歧視圍爐,亦唔好對啲爐太上心,畢竟有人就有衝突。但長遠建立一個香港人Twitter 社群係好緊要嘅

10) 保持警覺,唔好隨便同人講自己去左邊,做過咩,唔建議自爆,有人試過懷疑比狗套料
識貨
自推
自推2
幫你推下 當一個普通社交媒體都好重要
淨係識做任好易比Twitter封ac,要成為習慣一部分
三上
自推
自推2
自推3
自推4
自推5
佳post
自推
自推2
自推3
自推4
自推5
自推
無知一問
出post係咪最好要英文?
定中文都得架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞