自學長笛有冇得唸

17 回覆
1 Like 0 Dislike
小弟有自學樂理 識結他、陶笛、木箱鼓、Ukulele
突然想學一種管弦樂器 但對傳統管弦樂器一竅不通
想問問自學長笛難唔難 同埋有冇咩牌子推介
Yamaha
可以試下ge
一開始發音用氣較難
一開始學Yamaha la
Yamaha& 吹到就唔難

認真講其實睇你想學到咩level ,要音息音準技巧recital level 就樣樣樂器都好難
借條j俾你學
咁有冇話幾錢以上的長笛品質好d
因為買長笛(應該)冇得試吹 唔同買guitar有得試彈 我怕買錯劣貨
muramatsu ex初學最好,起碼可以考到LTCL
唔係全部都考London Music School咩
考唔考級其實真係唔重要,abrsm trinity主要都係俾香港人考小學中學大學用,如果真係要學好音樂,應該多啲聽recording、上大師班、參加music camp
我指ltcl即係代表20000-30000既笛夠吹到果個répertoire
好的明白
一黎就攻頂
大佬muramatsu 最貴果支係24k金雕花金按鍵 wo
初學吾洗買咁貴,除非你好有錢
買Yamaha YFL-2xx喇,初學夠做
Tom Lee 尖沙咀總行有大把笛試,不過唔知依加武漢肺炎仲有冇得試
越貴嘅越反映player 質素,新手吹貴笛仲容易俾人聽出問題,就好似俾部F1俾的士佬一督油就撞
肺炎之前Tom lee有得試吹(不過好似係藍店)
YFL 2XX係最基本model
yamaha 只有二手,或者 tom lee
真係吹尻漲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞