[銀行撚]有冇人做緊台資玉山

258 回覆
14 Like 4 Dislike
你都問咗呢條問題

絲打,你覆下個層主,你幾時見同見咩位,呢個時勢幫吓其他人

我自己今年佢第一次post corp 位見,如果我有去in下一round 同真係有offer 個價應該會高你d,話曬佢呢一兩年點都有加過少少entry價掛

我有試過fd搭fd叫佢朋友做過玉山上黎答,點知佢話驚比人起底
幾年前見啦 叫做有少少exp既entry位囉
但香港黎講既蚊型銀行 真係唔好預起薪點有幾高

有去in埋第2次 當見識下
香港得一間分行?
Apply左
唔知咩情況
19 grad, 今年無咩 interview, 上年多好多
本地 bank好難入
應係香港總行
唯一真係好應該唔洗同中資有來往,今年grad好慘,銀行Mt cut,銀行其他位都無以前請咁多人

另一樣,台灣個邊成日講上司好nice , 玉山係香港唔會升人上頂,好多都係直接台灣派人,所以香港個邊都應該同台灣一樣好nice ,但唔好係無得升,不過香港人不嬲無咩人同一間公司打成世工

我見樓上有巴打講佢擴充緊

突然後悔無去下一round
台資 佢響台灣係人工高福利好,好難入。但香港根本不入流,人工低,但佢已經覺得俾好高你,因為台灣係一半!佢調人過黎做俾埋租屋錢等於你嘅人工
freshgra除非冇得揀,如果唔係真係唔好做
應該話佢真係同港資細bank一樣

佢成個size 同佢係台灣規模無得比,同埋請既通常係entry level , senior 個d 係調人黎

呢個時勢搵到份穩定既都好啦,上面有巴打話佢擴張緊,可能請既人比以往多
Agree
冇其他選擇就去馬咯。我03年出道,當時都係得行山銀行和一間叫中信(中國信托)嘅台資請corp,行山當時成幾千人爭20個位,台資都係成千人爭幾個位。我最終入咗行山,人工唔過萬,低過台資2千。有ching入咗台資。兩年後我已經二萬7,佢加左兩千。
去過佢地台灣office
個個都要著制服
有冇經驗人士解答一下
請問interview形式係點?
英文?還是普通話?
有幾round?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞