hybrid 車一問

68 回覆
0 Like 2 Dislike
想換架慳油混能車代步,諗到fit 定係prius ,跪求意見🙏🏻
其實我真係想知
Hybrid 慳得幾多
車價係返度
(好似係)
緊係Prius
其實1500cc樓下嘅日本車一樣都慳到油
Hybrid又唔會大力啲,又多樣野煩
Fit hybrid?
GP5香港冇乜人識整,GP1~4太舊
Hybrid唔會大力啲
你真係要去日本試下Fit Hybrid (GP5)、Vezel Hybrid同Note e-Power

雖然全部香港都冇
其實你計埋幾年後換電池個錢,每公里成木真係比純氣油車平嗎?
我之前揸Porte 10-11km/L
Aqua 20-22km/L
Keep得好舊電用番20萬公里都得
GP5水貨,但話少人識整
E power 有見過
Hybrid係起步個下用電爽姐
行順左想加速冇乜大分別,都係cvt波箱
我都想知 入黎留名
Prius GT3
純粹為慳錢無需要hybrid , 貴果截車價夠你入油。Aqua 4L/100km左右,Camry 6L/100km左右
有無人知hybrid L佛 大約幾L/100km
咁咪證明你唔識囉
GP5用雙離合,ePower直頭冇波箱
Hybrid最驚舊電壞
我講緊prius做例子
Honda hybrid個個都話伏多又冇人識整,推黎做咩
E power直頭係電車性能啦,當佢做hybrid做乜鳩
除非經常用盡電否則又唔算易壞。以前諗過買二代Prius, 計落要hold 5年先開始有賺,當然二手車會短啲,不過都係以年計
Prius C都好少少
Prius就真心廢 122匹 Jazz RS都大力過佢
尤其喺香港 就算唔計車價 1800cc連牌費都貴$1865
我當佢同1.5 NA比 每km平2毫
每年都要行9365公里先打和
計埋車價 每年行20000km內
可能到劏車都打唔到和
不如倒轉諗 你接受到最多每KM 燒幾多錢油
咁可能會多啲選擇
如果$0.5-0.6 一公里咩咩選擇?
記住,一係全電,一係全油
混能車係將兩樣缺點同要整既野放入同一部車.
買一手,Hyundai 既電車已經唔錯。
Suzuki Solio?
豐田 Corolla ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞