(整合)呢一個IG賣蛋糕 Miff.i

1001 回覆
1184 Like 17 Dislike
講定先,費事再有人講遲到個單嘢。Post 1最初遲到單嘢,冇人話店主有錯呀。不過post 1最初個兩張圖,店主嘅態度好唔好就見仁見智。但真係顯得店主有問題,係其他巴/絲打提出嘅證據。麻煩大家Focus返係呢啲證據上,唔好再執著係post 1個客遲到個到。

入正題,點解要追擊佢?
1.衛生問題
店主嘅ig story highlight有整蛋糕既縮時片段,唔睇都還好,睇完真係不得了。整蛋糕gel甲唔戴手套,知唔知幾污糟。長頭髮又唔紥下,係咪想加料?

你以為咁樣就完?喺店主ig post再有人留言爆料話有曱甴,店主仲話有曱甴好正常。即係明知有曱甴都唔處理下?跟住post 1又有人話一入去已經聞到一陣怪味,啲野七國咁亂又污糟
咁點叫人放心買你啲蛋糕呀

仲有蛋糕擺雪櫃完全唔蓋保鮮紙

2.用Gogovan

3.沒有真正的牌照
佢個牌照只係分享牌照,畀錢就可以有,係咪真係合規格就真係唔知
source:https://n.kinliu.hk/kinliunews/%E7%B6%B2%E4%B8%8A%E8%9B%8B%E7%B3%95%E5%BA%97%E5%88%86%E4%BA%AB%E7%89%8C%E7%85%A7%E7%84%A1%E7%8E%8B%E7%AE%A1/

4.雙重標準
個客有錯就會用條款嚟同個客收錢,然後公審。自己錯就乜事都冇
case 1:個客遲到店主就放上ig story公審,自己遲到就搵藉口(附上店主IG圖一張)
公審圖:

自己遲到:

我哋睇下個客遲到,店主會點處理先
1.有一個客,已經到交收地點,不過遲咗5分鐘,店主已經走咗
2.客遲到要罰錢
3.遲到3分鐘放上story屌
咁店主咁憎人遲到,人哋遲到又要收錢,咁佢自己係咪唔會遲到呢?又唔係啵
1.有巴打指出,店主話明唔可以遲到,所以佢早到咗去拎蛋糕,點知夠鐘店主都未交到貨仲要等人等
2.一次遲到都算,原來仲有第二次!
店主約咗買家喺太子站交收,但買家等撚咗佢差唔多成個鐘。期間買家問店主喺邊個出口等,店主仲話清清楚楚寫咗係太子站,成個站交收晒癲撚到。隔咗半個鐘先講邊個出口交收
圖:

3.吓 唔撚係掛仲有第三次?
有人話跟店主團,個店主遲到呀陰公,要咁多人等佢一個
4.WTF?仲有?佢係咪真係咁憎人遲到㗎
有個ig留言指出話個店主叫人唔好遲到,但佢自己又遲到,仲要一句對唔住都冇。咁都未係最慘,最慘係加錢買左個冰袋,但個冰袋係唔啱size,搞到個蛋糕喺個袋入面𠺘下𠺘下
5.點算呀,仲有多單呀。平時店主屌人唔識字話落完單又改日期同遲到,原來佢自己都有做過。有人指出店主係某次交易當中改完時間再遲到

5.態度十分差
case 1:有人向店主落單,係4月4日12:10嘅時候,店主初步confirm訂單同交收內容。不過係15分鐘後買家想同店主改交收日期,此時買家係仲未畀錢,而且最初交收日期係13號。離交收日期仲有成個星期,並唔係臨時臨急咁改。而到咗4月5日店主只係回覆咗一個條款畀買家,條款係講訂單一經確認就不設改動,所以而家買家要改日期就要收$50。大佬雖然你條款係有寫啫,但個買家都未畀錢,都未做最後confirm咁都要收錢?同埋你係唔想改交收日期,定你排滿晒booking而令你改唔到個日交收?你咩都唔講,只係識用條款收人個$50,好等錢用?
case 1:

case 2:又有人都係改單,由原本訂兩個蛋糕改訂一個,買家話已經立即通知。而店主又係只識用條款嚟覆,話要改就加$50(睇圖應該又係未畀錢做最後confirm
亦有人指出落單問野係勁唔人性化,有時落單一陣諗起有少少野想改,佢就cap圖同撻啲t&c出黎屌晒鬼話要加錢
case 2:

case 3:有人指出店主態度好差,有時個客做錯少少都會俾佢用幾個story狙擊,有時候個客低聲下氣都俾佢開po鬧

case 4:今次有買家知自己會遲,所以一早問店主可唔可以改同區黨鐵到交收,咁今次佢要加$50都叫合理。咁之後買家就決定跑過去studio交收就算,點知買家上到去店主就閪面隊完個蛋糕畀買家,就bang門

case 5:又係bang門事件。今次個買家就冇遲到冇改期,仲要店主拎錯蛋糕畀買家。但店主sorry都冇句,乜都唔講就咁bang門(有兩個人都係咁,冇做嘢錯都俾人bang門

case 6:係客面前屌其他客。有事主曾經上過去店主到整蛋糕,點知個店主就不停咁同事主講其他客,成日遲到又乜又物,仲講到自己係老細唔鐘意做佢生意就唔做

case 7:買家原本訂咗個蛋糕10號拎,不過想改20號拎。落訂單同埋提出想改交收日期,相隔大約半個鐘。而店主又係咩都唔講,只係回覆條款話要加$50

case 8:買家最初拎咗一個5吋嘅蛋糕圖向店主落單,不過買家實際想買嘅係4吋並要求加生日牌。而4吋並唔係每款都可以加生日牌,但店主冇同買家講清楚。當發現問題個陣,並唔係諗辦法解決,而係直接退款畀個買家,好似講多兩句都晒氣咁
case 8:

case 9:呢個唔講喇,直接去圖由於有10張圖,所以放link
https://imgur.com/gallery/WMn8b43

case 10:有人問店主嘢,由於店主喺條款定唔知邊到有講到,咁係個買家錯,錯在冇睇清楚先問。但店主個態度可唔可以好少少,一嚟就問人「系米吾識字」,串撚到

case 11:買家約咗喺工作室到交收,但交收個日買家發現店主冇俾到地址,之後買家WhatsApp店主。而店主曾再三強調過唔可以打電話俾佢,所以買家就等佢覆wts,喺葵芳等左半個鐘店主都冇覆。之後買家忍唔住打咗俾店主,結果店主係秒cut電話、WhatsApp唔覆,上到去之後又閪面

case 12:有買家入完數唔記得拎入數紙,然後店主又回條款(冇拎入數紙要收$20 check返),話要收$20,影晒record都唔得

網上啲人話店主態度差嘅圖:

同場加映店主點樣馬虎了事

以上資料都可以係之前嘅post同埋係店主個ig shop到搵到
post 1:https://lihkg.com/thread/2007317/page/1
post 2:https://lihkg.com/thread/2008766/page/1
post 3:https://lihkg.com/thread/2009478/page/1
通宵整合可能出到嚟會冇咁好,再有新料個陣,希望大家可以話俾我聽點改善
最後想同大家講,黃店唔係大晒,唔代表你可以咁閪。仲有話店主一早講明條款,然後店主實行條款上嘅內容係冇錯r嘅人。請你睇下店主點樣雙重標準,個客做錯就識用條款嚟話人同收錢。自己犯返同樣嘅錯就當冇事發生,係咪應該要公審返自己同埋扣錢?
岩就幫襯 唔岩就唔好買 推行動po
垃圾店 食過一次以後唔撚再幫襯

不過依間野真係態度差

我以前寄咗個figure俾佢想放係個蛋糕入面

佢整爛咗啲配件都冇講聲
食環署好似幫到手
難食黃店真係要改善
唔係難食態度幾差都要老奉要撐你
好多嘢好簡單基本都做唔好
係無心求其做定功力問題?
整好啲咪唔會咁多人屌囉

地震地裂蛋糕 餅底都唔實

落單麻煩禮貌少少
佢有無交足稅架?
本身follow左佢 依家不鳥
唔啱食咪唔好幫襯,始終係黃店
你咁得閒做人,不如屌下藍店啦

分化撚
果個彩虹蛋糕好撚柒喎

點解會俾得落錢買佢野架
你都on9
自稱同路人係咪就可以隊冧你老母阿
錯就要認 打就企定 黃店都一樣
不嬲都覺得間野既蛋糕好醜樣
自己買材料包可能仲好過佢
推下
Push
想睇佢收皮
未撚見過人做生意咁串,d服務態度差到咁
報食環,稅局啦
依家我係客定你係客
笑撚死
要個客體諒,遷就晒個開鋪既人
唔係黃店就可以整屎俾人食
黃店做得唔好都一樣要改善
佢啲蛋糕到咁嘅樣 遲早執

做生意做到你咁惡 真係祝你生意興隆
求你俾cake我食咁
同路人就大曬?
無判斷力同藍絲有咩分別?
縱容叫助長歪風

黃店係咪就唔會有黑店?
自稱同路人但對同路人既消費者態度卑劣

當初係店主慣性用ig story 公審自己既客
而家只係昨日因 今日果
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞