洗衣機又壞左, 西門子Siemens vs 惠而浦Whirlpool (邊部好?)

268 回覆
21 Like 2 Dislike
今朝部機又壞左, 係時候換一部, 之前係用金章,用左7-8年, 都係時候換一部
睇中左兩部, 西門子Siemens vs 惠而浦Whirlpool

西門子呢部好似折完係6600左右
Siemens 西門子 iQ500 洗衣乾衣機 (10kg/6kg, 1400轉/分鐘) WN54A2A0HK
洗衣機/洗衣乾衣機:洗衣乾衣機
類型:前置式
能源標籤:豁免/不適用
安裝方式:獨立式
洗衣量:10公斤
乾衣量:6公斤
最大脫水轉速:1400轉
機身尺寸(高x闊x深):598 x 848 x 590mm

惠而浦呢部就6000左右
Whirlpool 惠而浦 前置滾桶式洗衣乾衣機 (蒸氣抗菌系列, 8kg/6kg, 1400轉/分鐘) WFCR86430
洗衣機/洗衣乾衣機:洗衣乾衣機
類型:前置式
能源標籤:1級
安裝方式:獨立式
洗衣量:8公斤
乾衣量:6公斤
最大脫水轉速:1400轉
機身尺寸(高x闊x深):840 x 595 x 555mm
機身尺寸-包括排水管(高x闊x深):840 x 595 x 595mm

大家會選擇邊部? 屋企人多所以至少都要8-10kg
買洗衣機一定只買飛歌
點解?
一定唔係惠而浦 又貴 保養又差
奶過野之後 一世唔再買呢個牌子
惠而浦 無樣好
法國白朗
惠而浦我屋企用咗好多年 一部比一部壞得快 前排又壞咗 上嚟整機個師傅都叫我地唔好用
個sales吹到好好用.....意大利制
whilrpool好撚後悔當中
我唔敢講咩牌子好 但惠而浦好撚差
我今生都唔會比機會佢
洗衣乾衣機會唔會唔cum用?
歐盟製可能冇你想像中咁特別
一定係用返金章
Made in Italy by Chinese
特別係Prato, 好多大陸廠
講到咁.......咁我好似真係唔洗考慮
屋企用緊西門子
都幾靜
二揀一 一定係西門子
想再上多少少就Miele
西
西門子用左2年,觸控panel已經short short地
未用過simens

因為用開日式, hatachi十年前舊機果個空氣fing衫功能仲乾過我部新惠而普
唔知呀, 未用過.
不過考慮過轉天氣, 兩老成日要手吹乾D 衫就覺得好似要個乾衣功能好D
加上住呢到都好潮濕, D衫成日都唔乾
西門子個部就係大陸制....
但係咪貴D?
on9先買惠而浦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞