公司醫療卡討論,邊張最好?

50 回覆
2 Like 1 Dislike
做多幾個客好過無客囉,咁真係唔少人慳錢用醫療卡唔想俾錢

唔憂做D醫生通常唔收醫療卡
試過格離果個冇用卡比400幾
開既藥都係同我一樣
用bupa卡睇佢network唔洗錢,一年30次,物治專科都有齊架啦,另外有得洗牙
都算唔話得

比較黎都冇用,間間公司coverage都唔同
Bupa都有唔同Plan架
我公司張垃圾bupa上年開始轉左唔包洗牙
因為牙科保障經常用,保費特別貴
公司慳錢就cut benefit
公司分舊制同新制,大家都係要比$20,舊制張卡接近無上限,見人地好似當八達通咁用
新制一年得40次醫生,20次專科/物理治療,仲要一個手術仔都claim唔足爆額
其實同張卡 / 邊間保險公司冇關
應該係關個plan既coverage事
你估醫生唔想搵錢咩,直接同佢講,佢會識做架啦
宏利有樣好, claim 好撚快收到
普通藥成本真係咁貴咩? 試過一間用卡睇睇左3次仲未好,轉睇另一卡用卡都俾抗生素唔洗加錢,3日好返
On9 都唔關張卡事
成本貴唔貴真係唔知,但正如你買必理痛普通同特強已經唔同價錢啦
醫療卡只限拎假紙,真病自己比幾舊最claim算啦
批發價係低好多 成本唔係貴係藥到 根本啲19醫生賺到盡 先開最平既藥 仲要成日醫唔好
我都想要醫療卡公司只係睇公立醫院
公務員? 自己出去買公務員Plan 仲抵
都係果句, 間間保險公司都做到, 問題係你做緊果間公司肯唔肯比錢買個咁靚既PLAN 比員工姐
邊間公司
垃圾aia卡
似乎樓主冇咩出黎做過野
你不如討論下邊間公司既 Medical Plan 最好,而唔係保險公司比你公司既醫療卡。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞