屬於香港人嘅書店

1900 回覆
1247 Like 10 Dislike
我睇艺鵠fb 話賣曬
不過我買咗啦
感謝通知
我想問下有冇啲本土嘅二手書店?

同埋如果我想揾哲學類嘅書邊間會多啲?
有好幾間喎
呢兩個問題你入link睇完應該已經解答到你
或者你睇完唔明再問?
哲可能係序言最多
留名
push
呢個真
借位
冇 所以要壯大黃圈
(廣傳置頂)唔想幫襯三中商買教科書、練習,可以去呢啲書店
https://lih.kg/1311716
香港歷史書巴打s推介整合
高馬可既《香港簡史——從殖民地至特別行政區》A concise history of HongKong [978-988-8263-20-2]
記得要睇ISBN買 因為有河蟹版

王賡武既香港史新編都係一代神作,不過香港簡史更勝一籌

想睇接收新界既歷史,可以睇夏思義既《被遺忘的六日戰爭》
可以試下James Hayes - 新界史

從軍事史角度睇香港既,可以睇以下依四本書:
《東方堡壘 香港軍事史1840-1970》
《老兵不死:香港華籍英兵(1857-1997)》
《孤獨前哨—太平洋戰爭中的香港戰役》
《重光之路:日據香港與太平洋戰爭》

依四本書既作者鄺智文博士係軍事史專家,取材涵蓋中英日檔案,唔係一般坊間抄抄子貨色。東方堡壘算係深入淺出咁探討香港既戰略價值既入門書,老兵不死主要講華籍英兵,而孤獨前哨同重光之路就係講香港保衛戰,同埋日佔時期。

丁新豹. 《香港歷史散步》

戰前史不得不提蔡榮芳《香港人的香港史》
John Carroll 本 Edge of Empires 寫得比 A Concise History of Hong Kong 好
羅永生 《勾結共謀的殖民權力》,敍事好好睇,但理論麻麻,必須自行腦補
有精力睇埋陳劉潔貞 China, Britain and Hong Kong

戰後史的書多,但缺乏「一本通」的著作
過渡期歷史睇 Mark Roberti 的 The Fall of Hong Kong,一定要睇原文,中譯本唔譯好過譯
中共史看江關生《中共在香港》,陸恭蕙果本廢啦
《被遺忘的六日戰爭》都好睇,可以知道新界班鄉事嘅勢力來源

如果講本土、民族主義同國族主義
香港城邦論1,2
香港革新論1,2
香港民族論
香港獨立論
思索家邦:中國殖民主義狂潮下的香港
躁鬱的城邦:香港民族源流史

香港人點可以唔知自己屋企嘅歷史
最簡單由通史讀起,當古仔書咁睇,最易入口。
之後個別題目有興趣就再搵,例如:
-香港嘅世界面向,可以睇《港英時代:英國殖民管治術》
-香港戰爭史就一定要睇《孤獨前哨:太平洋戰爭中的香港戰役》同《老兵不死:香港華籍英兵》
-政治史就馬嶽嘅《香港政治--發展歷程與核心課題》同《香港80年代民主運動口述歷史》都好易讀,由其係後者更加係講緊泛民嘅雛形
-想短短地了解下港人心態可以睇呂大樂《四代香港人》,呢本薄到癡線
-六七暴動就讀《六七暴動 香港戰後歷史的分水嶺》
-殖民地時間嘅腐敗就可以睇杜葉錫恩嘅《我眼中的殖民時代香港》,呢本嘅作者雖然之後奶共奶到雪雪聲,但書講嘅野好反映到港英當時幾腐敗,香港人要當家作主,先有出路。

如果對港史有返啲了解 就唔使再睇通史了
因為講嘅野都比較大路,本本講嘅野多數都唔差得遠(可能我見識少啦)不過以我所知,好多都係例牌英國來華、「鴉片」戰爭、舟山vs香港、1841年開埠、講吓東華華人精英何啟伍廷芳、毒麵包案、兩次大罷工呀、金文泰、之後二戰、楊慕琦計劃、天星六七呀、「黃金年代」、主權移交、直通車臨立會呢啲。
反而深入發掘仲好,會發現港史都好多有趣野

另外仲有《香港抒情史》
《社運年代》《酒神的抗爭》《我們的黃金時代》我諗算入門級

新新地
《港英時代 英國殖民管治術》《香港關鍵詞》《誰賣走了我的香港》《二十道陰影下的自由》《香港的第三條道路》《香港第一課》《民現 在後佔領時代思考城市民主》
話說生活書舍仲有少量貨
邊個想買好去買
話說生活書仲有少量貨
邊個想買好去買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞