有冇手足係music park學過樂理五級

21 回覆
1 Like 0 Dislike
見佢可以online學 好似幾好

打工仔好難出去上堂
五級好簡單 真心唔好嘥錢
利申自學
買書同練習 唔明就上YouTube打關鍵字自學
個時個試場好多矮我幾個頭既細路
個syllabus大概讀幾耐到
好難講, 睇你想合格定拎distinction 90分以上,合格其實唔難

背字同埋音程最難記, 你youtube 睇下音程先

之後自己買啲past paper 做
同埋佢個online 係1對1 對答定係一大班?
一大班既話唔好哂錢
上youtube 睇粒蛇同官大為已經明左一大半
唔好話五級
八級都好多望落初中去考
齋睇片
睇片洗鬼幫襯佢
唔使俾錢學, 真心自己做練習就夠

小學生考都得
個人覺得abrsm 個3本3-5級嘅樂理書要買
之後做at least 10年past paper
如果目標唔係拎90分就唔好嘥時間背字
得閒記幾個就算
我自己就完全無背字 拎87分
最主要都係靠狂操PAST PAPER,問題都好公式化做幾年PAST PAPER都一定合格,但為左學野當然搵人教啦
我嗰時都係放工去上堂係好累所以背野TERMS預左炒
當然學左一排音樂有哂根基會覺得五級好基本好簡單
但我記得學嗰時都有少少辛苦可能我廢,但我個班十幾廿個到最後走剩幾條友仲要最後幾堂試做PAST PAPER得一條友知道做緊咩
都係睇你有冇心同有冇精力去學
而家作曲都好似冇左,我諗應該會易左.
唔該各位
distinction唔難利申92分,新版
當年我考五級,直頭放棄意大利文呢part
Listening 可以透過網上做練習
5 級樂理真係唔駛上堂學
直情買書都可以慳返
等開返去圖書館借本樂理自己自修
一本都已經夠做
書名同作者名霎時間唔記得左
再操幾年 past paper 要合格完全無難度
想起碼都merit
5級咩grade都唔重要
8級先係基本
合格唔難,由零開始大約2個月到都ok,拎曬啲背野分再加少少真樂理
但要aim 9成以上,起碼都半年聽力就要靠練,而樂理就覺得跟題目要求重新填音符嘅部份最難
咁5級更加唔可以太柒
晒錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞