恒大仔飲廁所水 屌打奶廁所版鬼妹

561 回覆
1157 Like 44 Dislike
禾恒萬歲
不容外校人說三道四
真呀 希望大家唔好再推po
香港人好善忘 過幾日就會唔記得
大家手下留情 ok??
扯東扯西又ff
你碌鳩識扯就唔使咁性幻想法真係有得破處啦
喂答得我未
仲想出柒幾多次中伏呀?
留喺度獻世做乜姐
精神勝利法呀吹你唔脹
早晨呀柒頭
剪左片,唔同左杯
今日又賺百幾蚊 精神大佬仲俾20蚊請我食飯!
玩樓會?咁撚顛既
有無食過生命麵包
是但啦
你拎我老母幾廿歲人做性幻想對象我諗到已經覺得好詼諧
仲點會嬲
都係嗰句
咩假膠唔假膠呢就可以扮嘅
但你條盲毛柒到應一應一日中幾次伏再老羞成怒
就真係上面事實證明
柒比人睇丟人現眼嗰個又唔係我唔通真係我嬲過你咩
所以話有智慧嘅都唔會讀恒大
然後個校長都加入左香港再出發
唔講以為私校有幾撚巴閉
城大係ugc 郭位咪又係唔入
兩個都唔撚襯衫
你feel咋嘛
我夠feel到你癌細胞生上腦啦
講feel喎

喂唔係唔比你j我老母
不過有大志啲丫好冇
你同棋靈王有咩分別
都話由你性幻想囉
我少忽肉咩
應承你唔會叫你停因為可能有會員都會欣賞你disclose自己inner fantasy 大家有得笑
Btw你自己望吓你黎黎去去講個兩句嘢成個Sen A仔咁
問你係咪中伏柒咗老羞成怒又唔敢答喎

又柒一鑊點幫你呀

從教多年,學生常敲門問字。這或者是《不正則鳴》的效應吧。其實在報館工作時,記者編輯來問字亦常見。但十分慚愧,本人並非「字王」,有時答錯或寫錯亦常見。漢字之繁複,不僅鬼佬搖頭,不少漢人亦搖頭也。
日前,有學生來投訴,一入吾之辦公室,即考:「『惱羞成怒』和『老羞成怒』,哪詞對?」我一愕,見其怒氣滿臉,忙問端詳。她說:「你先回答!」
乖乖不得了,居然咄咄逼我,遂說:「『惱羞』與『老羞』俱對呀,但用法不同。」學生始息怒,說:「我寫『惱羞』,某某說錯了。」她隨拿出大作,果見『惱羞』,細看上文下理,遂笑道:「你沒錯!」
在很多所謂正字書裏,俱將「惱羞」的「惱」作為別字。「惱羞」和「老羞」,都可「成怒」,但其實有分別。
「老」的「老」字,除解作年紀很大和尊稱外,還有一義,《漢語大學典》說:「表示程度很高,相當於『很』,如老遠,老高,老長。」因此,「羞」,本來可以忍受,但在對方言語詞尖銳,窮追猛打,於是變得更「羞」,更「很羞」,最後來個「老羞」,也即是惱羞到極點,就「成怒」了,正如清‧趙翼詩:「老羞變怒駡人多。」
「惱羞」見清‧ 李伯元《官場現形記》第六回:「知道王協台有心瞧他不起,一時惱羞成怒。」這「惱羞」是「一時」的,也即是霎時衝動,致怒不可遏。由此可見,「老羞」、「惱羞」俱對,只是語境不同,用法有異罷了。
一番解說,學生始臉露笑顏。我道:「你剛才言語咄咄逼人,再咄咄下去,我就會老羞成怒了。哈哈!」

新聞與傳播學系副教授 黃仲鳴

可能我讀得書少未聽過
不過你個腦都應該羞嘅
喂我有個辦法依單嘢你唔使咁柒
一於扮假膠!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞