北極臭氧層破洞極速「埋口」!由發現存在至修復只有約1個月!

163 回覆
434 Like 4 Dislike
鬼國生產好多F12, F22, 扮134a
但就話係「回收」返嚟
一桶一桶新既,有咁多得回收
中國打救世界
唉 認真回覆 冇人理
不嬲都係講南極
點都好 減少膠係合理既 主要唔想啲魚食膠粒

一陣又要燒 燒完又要停一兩個月
睇番#11,
其實我覺得污染嘅源頭同大家唔重視環保嘅生活習慣都有間接關係(增加工廠排放)
連登仔又豬
pish this
其實我講得唔好
唔好意思

北極都會有受d CFCs 影響
不過平時正常情況下
好少有咁大影響到穿窿

延伸閱讀:

https://achongiga.pixnet.net/blog/post/24703438

1.
a.南北極每年有2-3 個月係無UV 照到
b.UV 照射氧氣會生成臭氧
c.南北極每年比其他地方少2-3 個月生成臭氧,臭氧特別稀薄

2.
a. CFCs 對臭氧層損害極大(每粒氯自由基可以分解10萬個臭氧分子
B. CFCs 到咗南極後會因為冬天高空嘅低溫,結成晶體,留喺平流層儲埋儲埋喺雲入面
C.南半球9-10月,以結晶狀態儲咗喺南極上空嘅CFCs因為天氣暖返一次過放晒出嚟,去侵蝕本來已經稀薄嘅臭氧層(因為剛經歷完無UV照射嘅兩三個月)

3.
A.極地環流係一個旋風環咁,將北極同南極嘅空氣分別包住,同其他地方交換唔到臭氧
B.冬天尾段至春天初期,極地環流好強大,會鎖住晒本身喺嗰到嘅臭氧同CFCs
C.臭氧無得從其他高濃度嘅地方流過嚟補充,CFCs 無得流去其他低濃度嘅地方,無得溝淡,變咗困獸鬥

今年北極有臭氧洞係因為氣溫低加埋極地環流太勁,鎖得d北極空氣太緊,無法從周邊抽返d臭氧去填補

天氣一和暖返,臭氧侵蝕就無咁嚴重,再加上極地環流減弱,令到臭氧可以填補,個窿就自己補返

而科學家話極地溫度低同極地環流強嘅其中一個原因係全球暖化
所以今次個北極臭氧洞同全球暖化真係千絲萬縷
非常複雜
真係好仆街
紐西蘭 澳洲 南美 俾佢地害撚死

Skin cancer同白內障多過其他國家好多

春夏天出去曬真係會覺得d陽光好似針咁拮你
想知
仆街唔小心揩到負皮
數據已證實CO2有lag time
但係環團一口咬定只係co2作怪?
而唔係其他因素有干涉其中
好多extreme events都有唔同因素解釋咗
而且CO2上升趨勢同全球/ 各地氣溫趨勢唔同
唔同時段TEMP.都有PAUSE, 有啲講緊係幾十年TEMP. PAUSE
只係想講好似上面巴打一樣, 成個系統其實係好複雜

呢方面我唔係專家
但睇過有研究指出solar cycle個地位比想像中重要
環保係大話嚟
但係點解釋強國上嘅臭氧一直都未爛
地球毒瘤真係名不虛傳
快d衝出黎同習大大譚得菜講
支共最鐘意資助呢類人
燒屍都唔知放左幾多啦
修補與肺炎冇關 肺炎與中國冇關 中國又贏
呢次極速修復同全球封關,空氣污染減少無關!3月時嘅北極臭氧洞面積係格陵蘭嘅3倍。專家表示,强烈極地漩渦(Polar Vortex)導致嘅低溫引發臭氧洞;而個破洞「埋口」就同突如其來嘅暖空氣有關!

你係咪唔撚睇文架戇鳩仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞