[26]電單車交流區[61]

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
真係想show個囉
show me the 籮
下,賠得18k?我報狗好過
不過佢肯賠萬八都算係咁,最緊要人冇事
13N 試架電車好古怪
睇真d
垃撚圾英文
上網睇
係唔包個人汽車,但包第三者
有名你叫三保
唔係不嬲全保先claim到整車錢咩三保好似唔包自己,真係第三者
佢唔係應該走去claim的士佬份第三者保險咩?
其實幾好
但個價位我真係買panigale v4好過
想買 頭盔手套 有無黃店推介?
利力係唔係
一直都知連登有26post
見呢到都比較多新手
今日無咩野做入黎分享下

小弟揸cb190r(唔好屌住 當時18年買仲未有罷買大陸野)
想講呢d細cc車係好夠新手揸
起碼唔會咁易要扣分/釘牌

起圍0-90都還可以,平時燈位攝車攝到最頭,隔離都係普通私家車都一定夠爬出去。
極速120多d,
110輕鬆上得到,岩岩好夠行限100既路唔會影快相。
但其實如果日常代步,如果唔係特別夜/早
限100既路都無咩機會比你再上,
因為香港真係好多快線撚

同埋如果想買車又無咩預算,呢類細cc單缸車係最好。唔計油錢,起碼偈油都換小1L,火咀都換小1支。

最緊要揸呢d車仔唔洗就住就住,可以揸得盡架車。
對比熱門d既r3,小忍,3波扭盡都過百。
出架車p牌揸成年,其實都係會唔熟悉自己架車性能。
其實揸架細cc車都唔會話好慢,就算平時行高速都爬左9成車頭。
不過爬唔到剩低果1成,已經令我好想換車

其他路段黎講,
熟架車性能,熟路,有返d技術,其實揸架190行鹿頸都可以超唔多一百。
新牌第一架車黎講,我覺得真係好夠做。

由其電單車二手市場跌咁小錢,甩p/揸到架車滿足唔到你需求先換都唔怕,一步步升級上就好,唔洗一步到位。
呢d細cc單缸車同埋cbr250rr,zx25r唔好以為只係多小小cc,其實速度分別其實係好大。
(btw,本身cbr250rr同zx25r已經好大分別,一個直2,一個直4)

揀車唔好剩睇款,睇埋係咩機器黎
最好上utube搵top speed片黎睇下,
留意下每個波段可以行到幾多。

仲有樣野,新牌買黎唔係dayday揸,揸架大cc, 淨係轉波都有排都未練得轉。
揸架細cc就唔同,要係咁轉波
條路限70,停個燈位都由5波踩返落黎,起步又1波踢返上去
前面架車減一減慢又要拖一/兩個波
(btw之前見有個香港utuber連基本野都未做好都可以拍片,上波唔收油,個個燈位都停車拿住離合器踩brake再連踩幾波)
同埋新牌仔唔好跟咁多團出車
要跟住前車速度已經多一樣野分心
仲要驚跟甩人地
前車cut到線 都唔代表你cut到
掛住跟隊 通常好多唔小心

仲有行得快唔快同熟唔熟路好大關係
唔熟路又要跟速度
真係唔好勉強
一勉強就出事
除左cb190r
都有幾多細cc級數揀
dr160,m slaz150, r15, gpx (唔記得d型號)
師兄講得好中肯
新人lm
一直好想學電單車
20歲都無係咪唔會pass 到
同埋去邊度學比較好

好想揸CBR500r
見到500r 嗰下已經俾佢吸引住
年齡唔關事
去邊度學都差不多,駕院易少少
500r⋯⋯
500r 唔掂?
睇左幾多架車呀?
我由報考到買車,心水車已經轉左5,6架
最後由買r3變左mt09sp
買左啦?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞