[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(10)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
悠二巴打整既 "砌機LIST" 、 "硬件一般知識"、"走線心得" 網

全新網站有埋悠二既硬件評測

http://yujihw.com/

搵砌機LIST同埋有普通問題都可以參考呢個網先,如果有特別要求再同其他巴打係度細執
而電腦硬件問題都可以集中係度問

如果想支持悠二巴.可以Like佢FB專頁

https://www.facebook.com/Yuijhw/
有時打機會無啦啦lag 2秒
玩osu, battleground 都會咁
唔關cpu gpu事
係咪代表hdd就黎玩完?
定係係因為hdd容量得返太少

死雞2tb 3年前買

你點知唔關cpu事

i7-6700k應該唔會關事
同埋打機睇cg片都會睇一陣就lag 2秒

咁有機會

唯一解決放法係咪買過個?
定係磁碟重組之類個D?

重組先
Delete嘢
買SSD做C drive

幾年前砌機個個幫我唔用既線塞哂落背板位到
勁撚難拎出黎 除非拆哂出黎

你唔係要買新case咩 我覆咗你個post

如果換新case 建唔建議將個火牛換做RM650X?
我而家用緊antec hcg-m 620w 會有噠噠聲
遲D諗住上1080ti
用緊980ti

新手初到貴境

望求各位巴打賜教
LM
啱啱上咗幾個外國網,至知係個firmware有伏,好多人都上唔到2133以上,逼住要降返舊版

ASUS都搞到咁?
B250 可以用到2400ram?
啱啱上咗幾個外國網,至知係個firmware有伏,好多人都上唔到2133以上,逼住要降返舊版

ASUS都搞到咁?

好後悔出呢塊板,感覺仲伏過Asrock

今晚返去睇下降唔降到bios

ASUS都搞到咁?

你出左邊張話?
btw,我不嬲都覺得asrock唔伏

ASUS都搞到咁?

你出左邊張話?

ASUS PRIME X370-PRO

台仔都奶嘢

ASUS都搞到咁?

你出左邊張話?

ASUS PRIME X370-PRO

台仔都奶嘢

所以話呀...邊個話asus一定係最好.冇事
仲有就係開機未入windows果陣load得好慢,開咗快速啟動都係咁上下,係咪X370嘅通病嚟?

之前用i7 4790 + H97 一撳機箱個power掣,幾秒內就睇到牌子logo,依家塊X370真係頂佢個肺,慢幾拍咁
仲有就係開機未入windows果陣load得好慢,開咗快速啟動都係咁上下,係咪X370嘅通病嚟?

之前用i7 4790 + H97 一撳機箱個power掣,幾秒內就睇到牌子logo,依家塊X370真係頂佢個肺,慢幾拍咁

係am4通病,一般15-25秒先入到bios
如果你改過bios野再restart就更耐
如果R5 + a320 係唔係唔洗用3000Mhz ram?

我都係,LOAD BIOS耐過LOAD WINDOWS
第一次開機我仲以為部機BOOT唔起

定係磁碟重組之類個D?

重組先
Delete嘢

遲D諗住上1080ti
用緊980ti

有冇人答
係既話我聽日就去買
順便買隻3tb hdd同256gb ssd 邊款好?
新手初到貴境

望求各位巴打賜教

我都係,LOAD BIOS耐過LOAD WINDOWS
第一次開機我仲以為部機BOOT唔起

好正常,無比佢fing過都唔好話用過am4板
有無咩方法可以令抽風口唔好咁易積塵?

利申:養左2隻長毛狗

定係磁碟重組之類個D?

重組先
Delete嘢

遲D諗住上1080ti
用緊980ti

有冇人答
係既話我聽日就去買

噠噠牛當然會有噠噠聲
夠budget就換埋rmx啦

hdd ssd等其他人答

搵個防塵既case+勤力D清塵
利申: 隻狗四季都換毛, 1個月左右可以徒手係風扇位拎一餅毛出黎
如果R5 + a320 係唔係唔洗用3000Mhz ram?

a320 都可以用到3000mhz ram

不過連我都未試邊組用到

定係磁碟重組之類個D?

重組先
Delete嘢

遲D諗住上1080ti
用緊980ti

有冇人答
係既話我聽日就去買

噠噠牛當然會有噠噠聲
夠budget就換埋rmx啦

hdd ssd等其他人答

ssd例牌答案係咪intel 600p 假設佢有m2頭既話

搵個防塵既case+勤力D清塵
利申: 隻狗四季都換毛, 1個月左右可以徒手係風扇位拎一餅毛出黎

我加左2層防護網,本身case有,入風既風扇我又加左層,但把風扇仲係有塵

用緊nzxt 410,用左硬管水冷,暫時唔想轉case住

我1星期已經可以係case面頭拎起一層毛塵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞