Virtual Youtubers討論區(17)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
總之就係sony 上年12月同ichikara簽左啲V去唱歌
然後又因為ichikara向sony融資
令到ichikara冇左自己公司話事權
然後sony將V賣自己original voice既分成由原本40%降到得番5%(超大CAP水
仲有發生左啲生放送完全唔準備劇本,交比美兔自由發揮
同埋要美兔白等幾個鐘先開始到呢D無責任既事
于是美兔走去同高層抗議既時候同佢地講話要唔撈
啲高層竟然話:哦,咁咪唔好撈囉(串過馬撚
搞到宜家彩虹旗下V分左兩邊意見,一邊係想走,另一邊想留
想走既人大概有30個,不過呢件事好似都一個月之前
雖然宜家好似搞到好大件事,不過公司對應完之後啲V好似冇咁不滿

戴番頂頭盔先,以上全部內容都係鳴神講既,我都係聽番黎
FF如果真係嗰幅圖個30個V走 咁應該成間收皮
鳴神條柒頭吹咁大BTW有冇人睇下美兔今日講咗咩?
事實確認一下,岩岩美兔係自己生放入面講左鳴神提到既4個point

1.活動相關既野由佢自己諗,係事實
2.等好耐,錯既,唔係等左好耐
3.有去抗議,一半係事實?

第3點既補充
4.唔撈,錯既
岩岩講完
自由發揮→真
白等幾個鐘→流
抗議→真,不過唔係為呢單野
咁咪唔好撈囉→完全冇講過,反而一路有同ichikara staff商量一齊同sony傾
sony個邊就個project繼續進行緊,作曲確定左會由委員長鐘意既歌手做
屌 鳴神幾時收皮
內容大約係
1.美兔係真係有試過比人叫佢自己成個生放送自由發揮
2.冇白等幾個鐘,反而係準備時間有啲少
3.美兔真係有去抗議,只不過內容唔係完全針對生放送叫佢自由發揮果件事,而令佢抗議個真正原因果件事高層係有好好同佢傾,只不過到宜家都未解決
4.高層係冇串過馬撚叫佢唔好撈

另一啲提外話係,美兔既音樂活動方面係無事進行緊,同埋已經confirm左佢其中一個鍾意既音樂artist會同佢合作出歌,有人估係佐々木朋子
同埋美兔都順便警下世,就係花生味重既傳聞比例上會多人信,但相反平淡既真實就會冇人信
佢希望大家可以信下作為呢件事既中心既自己
佢本人宜家都仲信緊ichikara,所以希望大家相信相信住ichikara既美兔
其實鳴神真係V界棋子一隻,佢做既野就係炒花生
而提供料比佢既人如果唔誠實(通常都會,因為報料果個都係V界既人)
鳴神就會變左眾矢之的(常有的事)
我都唔係幫佢講好說話,但係佢其實係幾好人
之前遊戲部事件都有出聲幫弱勢果邊出聲
咁都叫好人,只係物申系
當年信姬個營運都係咁玩,周圍係度同人申冤咁,目的係先炒花生拎流量冇你講到咁高上

佢以前個所謂爆料好多都係5ch既料
今次爆彩虹果d料9成都唔準
連booth個分成都講錯
再加埋支那又係度炒花生
除左牡丹きぃ件事有少少核心料(真係少少)之外,都係5CH料多
仲有咁多on9睇
信姬件事我都見佢有講,不過都只係出左條片講下件事大概
都冇抹黑營運,只係話大家方向唔同所以引退
booth個分成其實計埋平台手續費入到V袋既就大約係40%
至於佢之前爆料係5ch既料其實應該調轉
係爆料既人爆料比佢之餘都去5ch爆料
目的係印象操作同帶風向
我唔係話信姬唔做果件事,係指信姬(營運)都係行物申路線
信姬個團隊度周圍叫出片係度話幫人咁樣,係度搵討論熱度,
帶出嗚神都係同類既物申系
booth平台手續費只係3.6% ,いちから出埋公告話比50% liver
都咁叫40%?
如果你話爆料比佢既人爆料比佢之餘都去5ch爆料,咁又唔岩WO
佢好似係自己條片度話爆料人怪佢出左片打亂左佢同營運談判
佢依套說法邏輯矛盾到咁都有人信
佢套說法即係話爆料比佢講果個人其實唔想揚開件事?
唔想揚又會唔會同依件臭朵既人講
係要話有個爆料人想人打稻草人
我而家就只係想睇佢比holo同いちから一齊告
佢會出聲只係好感度調整
遊戲部事件之後原來成員第一個搵返邊個,
開左新Vtuber身份邊D人最快follow
之間同邊個有拍片
睇返你就知道邊個係真FD
邊D只係抽水
真 HimeHina夠膽請佢哋 彩虹Kemt 極快去follow/其他人又肯同佢哋玩
楓係之後仲同佢地食左飯,
Kerin搵左元道明寺出片
https://www.youtube.com/watch?v=dAvN30Wt4pM
葛葉上埋鑽,終於齊3個鑽
U社係咪一手靚牌打到一pat屎嘅最好例子
當時仲比人話係vtuber最理想既形態
再生數又高
https://www.youtube.com/watch?v=zIGvtfkW8vE
【マイクラダンジョンズ】四人で協力!マイクラのアドベンチャーゲーム!【にじさんじ/紅白饅頭/葉加瀬冬雪】
好似係新出果隻rpg mc?
冇左起野仲叫唔叫Minecraft
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞