[學術討論] 究竟ikea 點讀

64 回覆
3 Like 11 Dislike
以為真係討論咁on9
點撚知原來有班仲撚戇鳩既戇鳩仔以為自己好撚風趣

扮哂眾人皆醉唯我獨醒先係最撚戇鳩

下. 我覺得佢係屌緊D人話應該係讀ikea個D囉

我讀開ikea 有人讀ikea
哈哈好撚好笑呀
https://www.youtube.com/watch?v=JBhkD4Lb4yE
How to pronounce Ikea in Swedish
我平時讀 ikea 係 idea 轉k 音
但我聽其他人係 it-key-牙 (牙我老母)

巴絲你哋點讀

https://www.youtube.com/watch?v=JBhkD4Lb4yE
How to pronounce Ikea in Swedish

認真, 瑞典本身係讀it-key-牙
好似話因為個名喺嚟自"idea"

唔係 .... 個名係黎自個創辦人姓名頭1個字Ingvar Kamprad, 同埋佢住果度頭1個字Elmtaryd, Agunnaryd.
跟過瑞典老細,佢讀艾kea
我平時讀 ikea 係 idea 轉k 音
但我聽其他人係 it-key-牙 (牙我老母)

巴絲你哋點讀

認真, 瑞典本身係讀it-key-牙

唔通我記錯
外國人好似係講 i Key 牙
返過IKEA
同事個個都係讀it kea
逐隻英文字母讀出黎一定冇爭議

咁你三間牌點算

讀 at-d-does
定係讀 ar-di-達s

Adidas 係德國佬嘅野,第二個讀法較接近。

第一節類似廣東話,丫環,裡面嘅丫,係呢個字嘅重音。而且無英文 r 捲脷。成日聽到啲人捲脷
第二節音要短促啲,類似平時我地扮電流 di di 聲入面嘅 di
第三個音 das類似 打s. 要留似個 a 字。千祈唔好用發咗 cat 入面個種 a 音。應該要用 car 裡面個 a 嘅讀法。

丫-di-打s

拋豬腩肉,Puma 都係德國野,你諗諗我地平時聽《飄馬》有啲咩野唔妥

小弟都學緊德文
所以先識讀丫-di-打s

問多句,獵豹牌係讀 Per-麻 ???
其實跟佢個廣告讀就冇錯啦,唔通自己賣廣告都讀錯自己公司名咩?
外國人好似係講 i Key 牙

邊到外國先?

我睇過一個瑞典youtube channel 個本地人都係讀i key 牙
原來加拿大跟美國音

加拿大都成日分做兩派
It-kea vs I-kea
I-ther ve Ea-ther
To-may-to vs to-mah-to
唔同省可以唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞