月入過五萬既你, 有冇覺得好難再向上流

1001 回覆
597 Like 222 Dislike
我未有呢個入息但係預計到呢樣野
到到嗰個時候人到中年又怕俾人炒
所以把心一橫趁早自己做老闆
起碼係生係死掌握係自己手上先
其實唔係錢搵錢既話都唔會發達
打工只能令你生活無憂
都係要自己調節下心理
買樓賺錢支歌仔都無左咁濟
正路黎緊十年升幅唔會追到近十年升幅
追到既話都幾恐怖
4萬頭
成日喺街望見d靚車就心諗:我打工最叻都係搵十萬左右,係唔會買到呢啲車
其實去到咁上下係靠投資向上流,錢搵錢,打工係俾你第一桶金
女人仔有時諗野就係唔同
要車同樓都好實際
而加1000呎嘅樓都夠打工仔供三世
一係就村屋,要有車唔難呀
搬出香港食穀種呀搬返大灣區呀
咁只可以講你唔知用份糧黎做咩
俾你出一萬,三萬,十萬一個月你教會照上黎呻吟
有同感
搵6萬幾一個月,但就有種高不成低不就嘅感覺。
就算再努力升職,人工同付出比例唔成正比,根本就唔值得咁付出,而且又唔一定升到。
啲老闆成日叫你努力,睇好你呢啲,真係bullshit,都係氹鳩你咋
或者由細到大教我地要努力工作其實都係呃鳩人。
尤其係你發現你做左咁撚多野時,幫公司賺左咁多,都係分得咁多錢,你就覺得好唔公平。

但真係無勇氣而且無能力離開。。
到依家結咗婚生左仔買埋樓之後,就更覺得人生就係咁樣有啲灰。因為依家改變既成本好高。
搵返個月入差唔多既另一半 上流會唔會比較易?
投資做生意講就易 但真係成功既有幾易
搵個人工差唔多嘅老婆 玩多幾年生件叉燒囉 之後人生就真係完
夠供樓 買架平平地嘅歐洲車 生活舒適咁解
3140?
香港地要發圍真係靠做生意
投資有賺已經好好啦
當你收到稅單係咩感覺...
依個已經係我理想既生活 希望35歲前做到
利申: 低等生物 同女朋友加埋先月入6萬
一萬已經有呢個感覺
要說服自己接受大約個幾月人工係比政府既
因為去到咁上下,你就會知道無父母幹之下,你既能力同運氣即最多可以令你係社會去到咩位,前排係lihkg仲要有人同我嘈努力可以向上爬,入ibank,過多幾年就會覺得自己諗野太天真
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞