(BA)絲Business Analyst入行

13 回覆
1 Like 14 Dislike
小妹FG,非IT degree
做過IT QA tester同Customer Service
善於同人溝通
有興趣做Business Analyst
但好似有好多範疇(IT/bank...)
如果唔識prgramming的話係咪做唔到?做邊行比較好?
唔同範疇之間轉行會唔會好難?
FG入行大概人工幾多?

跪求各位大大賜教
係有dev轉過去做ba 不過唔係多
大把ba 冇乜tech background 不過有啲domain轉入去都麻煩
Teller 係唔係算叫 junior 位?
唔使識programming
負責programming嗰個係programmer
最緊要熟你嗰行嘅domain knowledge
啲改動通常都係同programmer斟完先畀客啦
轉行等於轉domain knowledge
人工唔清楚
上YouTube自學vba python sql BI tools仲好
如果有心行Business Analyst 呢條路
遲早都要用
再升上去會去到咩title? 人工大概幾多?
business 撚想轉BA LM
銀行 ops 撚成日要做埋 BA d野, 真係直接做 BA算
留名
我係由做uat 轉去做BA

做過幾間bank同insurance firm

樓主可留意下testing /quality assurance 既post, 邊做邊學
銀行contract uat?
唔係會俾人當condom完約就完架咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞