是咁的.係養和.做咗smile

23 回覆
5 Like 0 Dislike
雙眼近視5xx ,散光2xx。
本身都好糾結係清晰定養和做。
因為大部份朋友都係清晰做。
但始終相信醫院有保障啲,所以決定係養和做。
冇指定醫生,張x明醫生 $22000
做左三個幾鐘檢查⋯⋯⋯
因為工作背景關係,醫生覺得我做smile會適合啲。
一開頭我都以為佢會推我去做lasik。
佢有問我想做邊一樣多啲。
咁有得俾我揀,梗係揀個傷口細啲。

手術嗰日,Total有7個人做(4個lasik3個smile)。
醫生都有Double check+係眼角膜度畫記號。
然後就入手術室⋯⋯⋯但一見到有六個姑娘就開始有啲驚
然後姑娘滴最後一次麻醉藥(前後滴咗四次)就準備做手術。
醫生都會不斷提醒依家開始唔好郁,望實個綠光
左眼望咗大概10秒到,綠光慢慢冇咗。
然後我就開始感覺到佢係我既眼上面介左一下咁⋯⋯⋯⋯
完成之後佢問我有冇感覺 我就答佢 好似冇⋯
佢就再問多我一次我叫咩名
然後就做埋右眼,都係做同樣嘅動作。
手術係成功嘅,但之後第二日覆診見到右眼有一達紅色。
就問醫生係咪發炎?醫生話琴日右眼郁得比較犀利
所以佢用左力夾住咗隻眼,所以搞到有瘀血。
Ummm..嗰刻我以為我冇郁....
其實做完果一刻都已經有六七成嘅視力
第二日覆診兩隻眼都係零度近視 但有少少遠視加散光
(因為本身散光比較深)

一個禮拜之後 左右眼望嘢都係清嘅 但夜晚都係爭啲。
不過瘀血未散,三個星期之後再覆診。
How much
自膠sor
而家對眼痛唔痛
真係要去眼科
唔痛呀
做緊/做完會唔會痛
紅色係爆微血管姐 過幾幾個星期就冇事 睇嘢清就得
呢排疫情期間做?都仲係幾多人下
而家係咪平左
做緊/做完都唔痛,做完係有拮拮地既感覺,要抖。
檢查費$990,手術費$22000包五次覆診+第一次藥水
冇吖
檢查同手術同一日
你依家仲有冇矇,我兩星期啦,都有一隻眼中係矇
依家24歲想做,但如果長期睇手機會唔會個度數又加返
有冇update
有無update
樓主依家覺得點,有加深?,仲有冇事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞