將軍澳連儂隧道斬人案 導遊被判入獄45個月!

287 回覆
81 Like 86 Dislike
你咪撚馬後炮啦
根本佢就一句說話裏面可以有兩種意思
你睇文字可以睇到語氣?
四年都唔夠?
搞撚錯
可以係佢睇完內文同其他人嘅評論覺得
坐四年都仲唔夠?搞撚錯
亦都可以係佢睇完之後認同其他人評論
覺得夾埋四年都冇?搞撚錯
你唔可以否定佢呢句真係好容易令人誤會
告傷人砟 個狗官仲話同情
殺人坐咁少?仲有無道理
我真係第一眼就get到佢嘅意思。

如果佢想講判得太多,應該講

要坐成四年?搞撚錯

好明顯佢嘅意思係嫌判得輕,先會話唔夠。

你好明顯係文盲,或者係新移民,廣東話好差
個官係邊個
一個高尚情操,藍絲聽到心爽爽
精人出口,咩人真係出手......
仲有,48個月係4年,而家判45個月,我睇完新聞第一反應都係(四年都唔夠)
屌你老母 block撚柒你條on9
你搞錯
睇#34
屌你,重考DSE中文啦
咁樣係你主觀感覺
如果佢覺得判得太少
可以講 斬人坐四年都冇?搞撚錯
雖然佢原本嗰句都可以帶出呢個意思
但的確第一眼就咁睇嗰句的確會有令人誤會嘅成份
所以我係知道佢其實個意思唔係咁嘅時候
我都有同佢講返抱歉誤會咗佢
我唔敢話我廣東話好好
但我覺得廣東話最能夠準確表達自己意思佢的確係語氣
文字係冇感情
如果用字唔夠準確同斬釘截鐵
會令人誤會一啲都唔出奇
不過我諗你對廣東話應該都有好深嘅造詣
如果唔係都唔會下下都用文盲
新移民呢啲咁低級嘅說話去人身攻擊
點樣都好希望咁樣解開左大家誤會
一定要民事索償,賠依D破產無用

31.
問 : 破產人獲解除破產後是否仍須償還債項?
答 : 破產人獲解除破產後,便可獲免除所有可予證明的債項,但不包括以欺詐方法招致的債項、因觸犯法例而被判處的罰款和導致任何人身體受傷而須作出的賠償等

一定要廢老賠足一世
我同你講笑,並唔係惡意屌你,唔好介意
我知道
只不過你一下子就一句文盲屌埋嚟
睇到有啲唔舒服
不過其實你都冇講錯曬
我都的確有誤會
大家打返個茄輪當無數
幫你翻譯畀啲唔知4年有48個月嘅文盲睇:

「坐唔夠四年?
搞撚錯」
⬆️要講到咁撚奇怪先睇得明嘅你檢討下啦
你自己get到一個意思就覺得自己巧叻叻?
明顯係佢句野表達有問題,令人get錯或者get多過一個意思!
仲有,如果你差3個月就30歲會同人講你29歲零9個月?定係仲講29歲?唔係講30歲?
抵死
強姦仲坐耐過斬人 好撚嘢呀香港法治
用錯標點符號,用!號會好d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞