[家居電力問題] 跳水氣制

16 回覆
0 Like 0 Dislike
5日內跳左水氣制

第一次
煮食期間 我一開個即熱式熱水機就跳 可以直接打返開個水氣制 之後拔左個熱水機 \再開電磁爐都係跳 過左一晚開返個電磁爐又無問題

第二次
另一個插座 開抽濕機跳 之後唔可以直接打返開個水氣制 拔左插頭都係打唔開 個面板有獨立開關 關左之後就可以開返 (面板係孖蘇 當時開得返係個水氣制的情況係 一個開一個關)
部抽濕機之後換左另一個插左又開到無事 今朝用返昨日跳水氣制的插座開返部抽濕機又無問題

2次都係只係跳水氣制, 冷氣同燈都無事, 2次跳都係唔同的位,唔同的電器 相同的地方只係開D 一秒間大電流的野 但唔係次次都出事

想問下如果其他蘇位有水氣 會唔會令到其他制面用大電流野的時候有問題? 因為2次都係唔同位出事所以好難確定邊到係個主因 同埋2件唔同電器又唔似係件電器出事

大約半年前裝修 個電工現在還係大陸所以睇下會唔會係D 簡單問題, 例如個拖板放左係D濕氣重的位
跳同一個掣?
1. 蘇位D線"針"得唔好
2. 入面銅片氧化

利申: 狗嗡無牌
跳2次個位同用的電器都唔同先煩 但就諗緊會唔會其他地方有水氣會影響到?
我試過,要全屋的電器拔哂
逐樣插下,試係邊個電器有事,最後發現原來係風扇😅
似係d電器出事
5樓講個方法係最有效
如果係情況1的話如果2次跳唔同的位咁以下邊樣會正確

1. 因為環形電路, 所以其中一個位出事有水氣 當用大電流的電器有機會出事
2. 2個蘇位都針得唔好
第一次跳懷疑係電磁爐 / 即熱電熱水機, 抽濕機無開
第二次跳懷疑係抽濕機, 電磁爐/即熱電熱水機無開

二次跳唔同的野所以先煩...唔通要等第3次跳
你間屋係咪好潮濕 個蘇面可能有隙 入左啲水氣入去
我之前都試過 跳水氣掣 即刻又打得返起
無插任何野都跳
個制有特別方法撻 好似拉落去hold一陣再上
早排跳完
所以我想知環形電路下 會不會其中一個位有d濕氣 另一邊扯得多電都會跳?
要拆出黎睇, 就咁估估下無意思
仲要唔識千其唔好自己黎
跳完打番會唔會打唔起?
打唔起就易搞,打得起就慢慢搵啦你
如果有多過一組供插座既mcb
就逐個mcb試
燈同冷氣唔經水氣唔洗試
我試過買中化妝樓租比人
過幾年之後跳制
好彩咁啱收返自住裝修
發現上手個仆街裝修佬將電線撻線行地下
第三第四次跳有d新發現

煮煮下野跳 可以直接打得起 之後煮多陣又跳多次 咁我就只開廚房個MCB 煮埋果一半 無事
但開客廳同房個MCB 一開就跳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞