【香港音樂年代百大選】Cool Music Forum

108 回覆
27 Like 5 Dislike
主要係之前無諗到開係時事台
我諗relate到時事都ok
即係香港文化、身份認同,前言都有提到TVB因素

推廣音樂,最好係說服到歌手俾食店播新歌,例如黃店,歌手黃店互相宣傳其實係win win

諗住點砌playlist?20首一張歌單差唔多
想點分20首?
每20位一個歌單?會唔會驚太散

我都有諗延伸聆聽個到,會唔會都想整歌單?
但個d我覺得好advanced對重新接觸返香港音樂嘅人黎講 佢地未必會聽
會唔會按主題情歌/社會議題/人生 咁三分最易?
分曲風好似有啲難,只可以典型/非典型canton pop 咁二分,唔係就會分到好散
推廣個到
如果標榜咗d歌會係係黃店到播 除非好似hocc依d表顯態嘅
其他公司/歌手都未必肯咁做

大公司應該會揸緊版權
反而小公司個d可能都有可能會肯係店鋪到播歌
再慢慢將係店鋪香港歌成為一個風氣
都係一個唔錯嘅提議
但就會無咗排行榜嘅感覺

我覺得直程50首歌做一歌單都可以
50首唔算太多
分第1-50位,第51-100位
好難分議題或genre,因為難分,同埋冇咗數榜嘅感覺

50首當然冇咁散,但人嘅專注力聽到20首應該好夠皮,你哋自己決定

呢個online app可以將Spotify, KKBOX, YouTube之間匯出再匯入playlist
即係你砌好Spotify之後,理論上可以匯入變KKBOX playlist,不過我只係喺試過Spotify acc之間過歌單
https://www.tunemymusic.com/zh/
可以唔標榜黃店嘅
由細公司開始玩都好,策略成功嘅,我覺得大公司慢慢都會join
有好多冇資源買電台位又高質嘅歌手,要有更廣闊嘅推廣渠道
三甲都好岩心水 真正2010年度的年度之歌
篇文數漏咗本地indie既一個重要搖籃: 蒲窩青少年樂隊比賽

評審有實力有公信力
參賽者質素高甚至到達國際水平

拎過三甲既包括kolor , 雞蛋蒸肉餅, instinct of sight, 小紅帽

仲有青協果個都係高質

可惜呢類band比賽2017後就無再攪
明明呢d推廣音樂既比賽,應該係由電台/電視台攪
結果而家得個乜嘢全民造星
呢首會紅得過已經上咗榜嘅水百合同未日咩
睇完張list心諗邊個話香港樂壇已死,呢100首歌全部都係精品
《全民造星》都令到好多人留意返香港音樂圈 都係好事嘅

indie連個表演場地都俾人收咗皮
香港仲有好多好音樂
只係香港人接收香港音樂嘅渠道少咗 令到人以為香港音樂停滯不前
實際上係香港都有好多好高質嘅音樂
都係嘅
如果係岩岩接觸返香港音樂嘅香港人 廿首應該都足夠佢地loop

我都係用Spotify,遲d可以砌返個top20 playlist出黎~
推廣員 你想你砌 集中放係你個ac 定我砌?
諗諗下 33 + 33 + 34 三個playlist 都勉強得

我砌當然好呀,對我個人嘅 "砌playlist project" 嚟講
我自己有齊spotify, kkbox, moov, youtube嘅

不過睇下CM ambition 有幾大
即係睇下你哋會否砌埋其他類型playlist
本身你哋IG fans base 都大,如果CM 有自己嘅official spotify, kkbox, moov, youtube acc,推廣廣東歌嘅作用更大,不過要少少時間set up
我唔係代表CM呀
我只係屎忽痕轉載咋

我都唔知CM會唔會自己整個playlist
我假設住佢地唔會先
佢地講咗會整playlist
Spotify好似有了
搵到YouTube playlist
但尊重搞手,唔講條link係乜住
見到spotify playlist 製作中
辛苦哂各位
轉載:

二零一零年代百大單曲

感謝各位過去大半個月的支持,以下為百大單曲於各個串流平台的Playlist:

Spotify
https://open.spotify.com/user/3gq3rwapel07wb0dc3yw1vq8u/playlist/03LbNLi5JHfAmESZ1lmjyU?si=NYZMtcvtSZe-GtsnCjmBHQ

KKBOX
https://www.kkbox.com/hk/tc/playlist/1YPsHUViGos-LMdw3S

MOOV
https://s.moov.hk/r?s=snA5Om

YouTube
https://www.youtube.com/playlist?list=PLicw_Ed0bS4YuBFlsXRmdQp9ev6oiSu7i

Apple Music
稍後更新

部分歌曲未有於部分平台上架,因此稍有缺漏,請見諒

鳴謝:ed8761ed(Spotify)、賴爽(KKBOX)、Wonders(MOOV)、cymusic(YouTube)
公佈咗分數
未來見贏成條街
101 強弱 - 鄧小巧 [2016]
好正嘅Playlist
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞