綜援 衰仔紙?

9 回覆
1 Like 0 Dislike
討論+學術研究

政府取消咗衰仔紙 話不與子女同住嘅長者唔需要再交衰仔紙

咁如果係2個老人家一齊住 子女唔同佢哋住 但又有俾錢供養父母呢?

我1823問過 我問兩老同住但子女唔同佢哋住係咪唔駛交衰仔紙 佢話:可以咁講

但係South China Morning Post話:
但長者要自己declare自己無仔女養 咁其實即係點

一齊討論吓
Push
伸利 想知
以前衰仔紙由子女做聲明話自己唔養老豆老母,依家變咗係兩老交張經濟援助聲明要政府養

利申 9up
Push
衰仔紙係俾父母申請公屋用的
留明
以前衰仔紙由子女做聲明話自己唔養老豆老母,依家變咗係兩老交張經濟援助聲明要政府養

利申 9up

我都係咁理解 但就唔多明個意義
衰仔紙係俾父母申請公屋用的

綜援都要啵 (以前?)
不供養父母聲明書--即係法律上子女單方面不供養父母

咁綜緩取消長者需要尼份文件,係方便無再同住好多年既長者同啲無聯繫既子女要求簽文件。

同住既就唔符合(因為綜緩包括左住屋津貼)
而供養果部分其實唔係銀行過數 現兜兜咁比錢父母飲茶就查唔到既。

基本上。同申請公屋無關係。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞