一句講晒,信「聖經」定信「歷史科學家」

23 回覆
11 Like 8 Dislike
聖經:「我們一生的年日是七十歲,若是強壯可到八十歲;但其中所矜誇的,不過是勞苦愁煩,轉眼成空,我們便如飛而去。」(詩篇90:10)(寫於公元前1000年,即係3000年前

科學家:從DNA分析,古代人僅能活到38歲。
https://ctee.com.tw/news/biotech/191689.html

信聖經:一般古人根本可以活到七十歲。班現代人想借科學自high,屈古人短命短壽,借此大讚自己文明好發達好勁。

信歷史科學家,古人講大話。現代科學話古人30歲就30歲,何來有70歲。騙人。
古代:三十萬軍號稱百萬軍
咁三十歲號稱七十歲好似唔出奇
聖經遲過“古人”好多喎
歷史書只係謊言合集
咁長老咪冇可能過50
下,呢節聖經係上古時期寫喎,仲早過春秋戰國時期。
歷史科學家:北京猿人(遠古人類)生活在五十萬年前,當時生活環境艱鉅困難,大約只能活到14歲。青銅器時期(四千年前)的人,平均壽命只有18歲,而在古羅馬時代(約距今三千年以前的銅器時期),人的平均壽命為23~25歲。在18世紀中期(1750年),人的平均壽命是35歲。19世紀中期(1850年),人的平均壽命約為42歲。1950年代,男性的平均壽命為51歲,女性為54歲。2014年台灣平均夀命80.3歲。

https://m.commonhealth.com.tw/blog/blogTopic.action?nid=2178
幾千年前叫上古
個研究講緊起碼石器時代啊
撚有文字?
on99
你上邊個個係研究
而家呢個係文章
咪on9啦
唔好ON9啦
科學家講既係「自然壽命」

人類農業化之後
已經唔自然啦
歷史定義

史前史:純科學研究,冇口傳也冇文字記錄
傳疑年代:口傳歷史。或有文字記錄,但冇可靠科學考古紀綠。
信史:有文獻記錄,也有可靠的考古記錄

史前史:公元前4000年前
傳疑年代:公元前1500年至公元前4000年
上古:信史(約公元前1500年)至公元後400年
中古:公元後400年至公元後1600年
近代:公元後1600至公元後1950年
現代:公元後1950年至今
幾耐為一歲???
但科學家基本話公元1600年(科學革命)以前的人都好短命
大陸學者話,公元前275中國,人類壽命係26歲
http://cpc.people.com.cn/BIG5/n1/2016/1024/c64387-28803556.html
歷朝皇帝都唔只38歲
其實冇矛盾
佢計自然壽命
係同野生動物比較
野生動物圈養環境都長壽一倍啦
據專家介紹,公元前275年時,人類的平均壽命為26歲﹔到了1900年,因為營養、衛生條件的改善及傳染病得到有效控制,人的平均壽命上升為49歲﹔近50年來物質文明的空前繁榮,使人類從飲食到健康邁入了一個全新的境界和高度,平均壽命又增長了近20歲。

http://cpc.people.com.cn/BIG5/n1/2016/1024/c64387-28803556.html
聽過話平均年齡低主要係bb到細路時段死 捱得過的話五六十其實唔難
但要過七十呢
大家信唔信現代人壽命比古人壽命長好多

現代人肯定比古人長命和幸福。古代人壽命肯定唔夠30歲。現代有很先進的醫學和科技幫助。現代人可以享受好多。

現代人和古代人壽命一樣。科技帶來幸福、衛生和方便,但也帶來污染和意外,缺乏運動又引來健康風險,對電腦或手機耐又傷眼傷身。醫學有療效也有副作用。所以真實生活質素係打和。生活質素守恆定律。
上Wiki睇下春秋戰國啲人物幾歲死先
佢哋存在於約公元前5xxx~2xx年
孔子 73歲
莊子 約83歲
孟子 83歲
列子 75歲
墨子 約92歲

釋迦牟尼佛80歲圓寂
佢係公元前600年左右

即係話當時人類已經可以有七八十歲命
尤其是服待周到嘅名人
咁詩篇都冇講錯, 佢冇話Average
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞