期油分享區

27 回覆
4 Like 3 Dislike
大家不如各自享下自己睇法
1: 首先0.5, 甚至10usd以下期油價錢基本上唔可能。原因係實物交割有運輸,儲存同交易成本,如果10usd以下,大部分產油地區直接燒左啲油既成本會更平,但實際個底價係幾多我就真係唔識計,等高手解答

2: 明知個底,亦知各國marginal cost, 係咪代表估到贏輸機會?我覺得要睇埋time value,問題係期油始終有rollover,家下每月7蚊,一定要好準確定唔同時間個合確油價先捉得到利潤

3: 頁岩油係戰略部署,唔死得,但解救方法要睇cost,trump trump 9up兩句可以推升佢一定會做,但如果要真金白銀,佢不如直接買起啲油企

4: 時間上應該幾個星期內見底,大膽估既係會出現斷崖式下跌至1講既cost底,原因係油倉好快會滿
時間線上應該會係先無啦啦油價直插,再出原油庫存數字,更可能出現庫存增幅放慢但油價跌勢加劇?!
減產最大問題係傾既過程太唔efficient,例如上次減既講緊要到2022年先完成哂,每個星期多20mil庫存,啲油筒應該唔頂得幾耐?

大家點睇?
我係諗唔明點解SPREAD成7蚊, 搵返2,3年前D 文正常都係1,2蚊
我覺得其中一個係儲存成本因為冇位貴左,之前有睇過文部分地方講緊係5usd per month,不過應該係extreme case

我自己CALL近油都驚食屎 如果坐一個月真係食晒個7蚊SPREAD真係太重皮

ANYWAY 多謝巴打覆我
美國最快都要4月先逐步解封
預坐一個月走唔甩
利申:有兩手中石化
7usd 真係太貴,所以真係唔suggest 死命rollover
反而可能每分每秒都要諗家下呢個價值唔值。。。
雖然好難估,但硬食7usd真係成30%,搏唔過
最後果幾日會拉返近好多既不過差價實有
而家都仲係7蚊, 21號好似LAST TRADING DATE
希望到時縮返D

班期貨基金佬係咪個個月都咁樣比人夾
個人覺得金無問題,始終有硬性避險需求,只要唔落槓桿就ok但油就狗也不
唔緊要喇都唔係佢地既錢...
佢地差唔多唔洗做就賺1%管理費喎
岩呀,佢地根本都冇風險
如果你講既唔係etf,係真係落場既,其實佢地睇野準啲,更易manage呢7usd 分分鐘有著數
唔敢話唔岩,但諗深一層,金既實際需求比油更低,避險都只係慣性,同美金差唔多
事實上金係冇咁多實際supply demand,政治對碰被大戶/人為影響價格,但作為投資工具,都係睇要既係高風險高回報定係低風險穩定姐
留意返油組減產既生效日期啦
我CHECK左最近兩星期兩張合約的價再計返價差 , 係呢個月暴跌之後開始變得好大, 未必關油組減產事
但係冇不明朗既supply demand, 風險已經低,fluctuation 既frequency比油都少好多
唔槓桿可以買乜
17.2
到底4: 時間上應該幾個星期內見底,大膽估既係會出現斷崖式下跌至1講既cost底,原因係油倉好快會滿
時間線上應該會係先無啦啦油價直插,再出原油庫存數字,更可能出現庫存增幅放慢但油價跌勢加劇?!
減產最大問題係傾既過程太唔efficient,例如上次減既講緊要到2022年先完成哂,每個星期多20mil庫存,啲油筒應該唔頂得幾耐?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞