Tifa, Riona 定 Yuna ?

131 回覆
12 Like 3 Dislike
FF8 好多背景設定/場面其實好出色 我覺得係戰鬥系統拖累左隻GAME
Squall 係橋 係太空 甚至係魔女控制倉 搵/救 Rinoa
裹主角 Laguna 同 男女主角既因緣
甚至係軍校派系鬥爭 + 2軍校互片場面
如果悲慘輪迴 係真既 成個格局/故仔真係夠上神枱 最少故仔係
唔好咁大想頭,除非佢鳩做,又要轉世代又用新技術,ff7re要出哂最少最少都5年
好唔鍾意成日要張啲魔石調黎調去
好煩
有時唔小心, 個角色離隊, 記得好似裝係佢身上嘅所有魔石全部都用唔到
覺得起碼10年
FF7都可以加返咁多detail,FF8又點會唔得

8嘅故事其實缺乏咗好多細節,就算係有四隻碟嘅長度,但故事其實側咗去Laguna嗰一方,同埋男女主角愛情線嘅描寫其實好膚淺

Remake就有好多嘢可以再加返
例如講返Rinoa幾時由煩膠負累慢慢配合到主角一行人行動
Rinoa幾時開始變心,Squall點樣慢慢俾條MK妹俘虜
Seifer點解咁中二,但中二得來交代返佢嘅矛盾幫佢再洗白
Garden之間嘅衝突,國與國之間嘅勢力失衡,點解Esther坐擁最強黑科技但係又要鎖國等等
如果可以填返哂呢D坑的話,FF8嘅深度其實不比FF7同FF9差好多
最ON9係魔法 同 屬性掛鉤
魔法直接影響角色能力
整左99個 究極魔法/triple 但原來成場唔用得
成隻驚爭係玩黃血終結技+聖戰之藥

係只要有GF+Card game就可以滅天滅地
你有D問題其實有講出來
Seifer點解咁中二
好似就係因為睇左Laguna 拍果套戲 令佢好想做魔女騎士 一見到魔女就扯哂旗
Garden之間嘅衝突 係Irvine母校俾人徵用左 原校長因為參與刺殺行動俾人雞左 (係漁港頹廢坐係到果個)
Esther侵略本來係Adel 意思, Laguna 做左總統決定停戰鎖國

但男女主角感情真係描述得太少 到第2隻碟果陣除左Rinoa差D跌落街 都冇其他太大起伏位
你講呢幾個位多數都係對白講返出來
但係三間Garden之間同Master NORG同Shumi玩緊乜野政治係可以更深入
Tribia 草草就俾人射爆咗,其實有好多空間發揮

我覺得Seifer呢個角色明明一開始設定係宿敵,但其實由Disc 1尾喺Squall面前已經變咗煩膠柒頭一名,好浪費
更重要嘅係,佢本質唔壞,亦都冇講過佢其實有幾多記憶殘留,寫返好少少嘅話其實佢值得令人有更好嘅印象

見到FF7咁成功,FF8 Remake其實有曙光
tifa正確選擇
FF4 Remake咗架啦
除非你覺得要改到正常人比例
未出remake 前應該全部Yuna

當年勁大迴響,咁撚大波靚女,件衫又正,真係唔知全球幾多精子敗係佢手上
出完都係Yuna好過tifa
但最鍾意都係rikku
淨係計遊戲表現
唔好話花瓶,二打六都不如
車房妹都多人講過佢
Yuna 異色瞳太高貴
最大波果個
Riona
Yuna 老婆
Tifa FD+SP
Riona SP

btw, Riona堅係港女格
FF7 Tifa

FF8 Rinoa

FF10 Yuna

FF13 Lightning
都係最愛Yuna
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞