睇唔過眼英文補習佬Spencer Lam

18 回覆
14 Like 2 Dislike
幫一個睇唔過眼嘅現職中學英文老師開post

首先,拍片教人phonics,但自己連phonics呢個字都讀成「瘋nics」, 另外有啲vowels都讀錯。仲要話咩年紀都可以學phonics…事實上英文讀音有太多例外,成年人係都學科學化嘅phonetics。 難怪嘅,人哋香港讀心理學畢業邊度識英文/語言學。

https://www.facebook.com/umagazinehk/videos/2614749145465571/

第二,阿sir講到明要打入支那市場

「Spencer現時主要教授中學生,並且開始教小學生,而近期興起移民潮,不少成人需要進修英語,為他帶來不少發展空間,下一步計劃推出IELTS英語考試課程,而這些課程也可以攝製視頻,化身為網上課程。

除了香港,Spencer也研究過內地市場,因為每年不少內地學生參加DSE考試,對網上英語課程有一定需求,而他本人普通話不俗,只需配上普通話便能銷售至內地市場。網上英語課程可以申請不同資助,包括政府創新科技署的計劃」

https://www.edigest.hk/article/133707/%e5%89%b5%e6%a5%ad/90%e5%be%8c-%e6%a3%84%e5%81%9a-%e9%8a%80%e8%a1%8cmt-%e8%bd%89%e9%96%8b-%e8%a3%9c%e7%bf%92%e7%a4%be-%e5%8d%8a%e5%b9%b4%e7%81%ab%e9%80%9f%e7%a9%a9%e8%b3%ba9%e8%90%ac%e6%9c%88%e8%96%aa/

心理學grad,英文冇A/5**上年都教英文搵90k, 唔知阿sir依家撈成點?

利申:酸葡萄
最搞笑係出grammar post教錯grammar
邊間大學心理學grad?
無嘢睇到了
誤人子弟,依家啲中學生補習係咪唔睇老師教育背景
教育商業化之下搵到錢係威,但本身冇料又要教哂中小學IELTS就唔好啦

係世界仔, 但咁嘅英文水平賺小朋友父母血汗錢好冇品
有冇佢錯嘅英文例子?
你都好意思笑人
讀d course仔就標榜自己係倫敦劍橋大學
真係唔知醜
On居居報咗佢一個course,廢到嘔血
成堂一個鐘有45分鐘都係廢話
柒㗎呢條友
呢條柒頭廢㗎
推 補過 真係廢 咪誤人子弟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞