手縫皮革討論及製作分享

1001 回覆
97 Like 1 Dislike
武漢肺炎影響下匿喺屋企嘅小弟想分享下一條皮錶帶嘅製作過程

呢次小弟做嘅錶帶,理想完成圖會係咁

而今次朋友揀左美國嘅馬屎忽做錶帶料嘅navy 色
值得提下嘅係馬屎忽才同牛皮嘅分別。可以睇到馬屎忽(左)同牛皮(右)比較有光澤好多。
表面咁大分別嘅原因主要馬屎忽嘅密度同毛孔細緻都比牛皮高好多,而且耐用,所以價位都比一般牛皮貴

有興趣睇落去之前,可以follow 下小弟IG, 不定期更新

https://www.instagram.com/rocoleathers/
所有皮件製作前最重要嘅環節就係畫pattern,尤其係錶帶呢類講求毫米之差嘅皮件。

小弟會喺卡紙上畫好要嘅形狀同尺寸,下面係之前積落客人嘅pattern
畫pattern左右對稱好重要,最簡單又工整嘅做法係喺卡紙中間開一刀再對摺

再喺其中一邊畫需要嘅尺寸

Cut 出黎就完成一對錶帶嘅pattern

今次要求嘅錶帶闊度係lug width18mm/ buckle width16mm

差0.幾mm 可以等皮料裁出黎再執。
支持吓先
多謝
支持呀!我都係學嚟整俾男朋友仔
今次做左個錶帶圈先

皮圈大概7cm長,5mm闊。
呢度我一次cut 兩條,即係活動帶圈同固定帶圈

咁裁法有原因,帶圈5mm闊其實好窄好難拎上手處理。而1cm 闊去處理其中兩邊先會比較好控制。
男朋友真幸福
先用削邊器去削走四邊嘅直角,令到皮邊可以圓滑啲
想問有無其他工具可以代替削邊器
用高度數砂紙得唔得
由於皮料唔係透染,切面會見到皮嘅原有顏色,今次將皮邊染黑色,配合整體感覺。下圖可以見到未染嘅皮邊顏色

然後用床面處理劑,買左罐新嘅處理劑Toko Pro試下。

薄薄地搽上皮邊,盡量唔好掂到皮面

將塊皮拍埋一啲直邊度方便磨邊,用斜布來回捽幾下

處理過嘅皮邊就應該係咁,圓滑得黎帶有光澤
呢罐Toko Pro效果唔錯,深水埗大南街有售
可以,但角度要準同手定,一唔小心會磨到塊皮面,用400號以上砂紙喺皮邊角30-60度磨到自己想要嘅感覺就可以,將砂紙貼喺一個平面拎住磨應該可以有限度避免磨到皮面
睇人整皮革好治癒留名支持
修好邊一步就到壓線,主要裝飾用。
主要工具係火同壓線器

將壓線器燒熱後,沿住皮邊辣條線上皮面。加熱壓線可以令線跡更持久。會先壓皮底再壓皮面。

完成圖
多謝支持,會影detail 啲大家治癒耐啲
將皮裁開一半,再重覆剛才步驟削邊,染邊,修邊,壓線就完成兩條錶帶圈皮了

有追巴打好耐之前嘅公事包
錶帶圈闊度取決於條錶帶做出黎嘅厚度,所以要等條帶做出黎再繼續造埋個圈。

返去條錶帶,首先揀好皮料嘅裁位。

因為塊馬臀皮本身有1.6-2mm厚,需要鏟薄塊皮去迎合我嘅錶帶目標厚度。
預先粗裁錶帶需要嘅size

鏟皮可以去大南街某幾間皮舖都有相關服務,但小弟懶出門所以決定喺屋企搞掂

小弟嘅鏟皮機

部機最多可以鏟5cm闊,所以做18mm闊錶帶絕對handle 到。
鏟皮先磨刀

用一啲皮碎去試下部機鏟出黎嘅厚度

厚度ok就拎塊堅嘅去鏟,完成圖,拎埋個馬臀底出黎留念下

食個飯先,晏啲繼續
馬屎忽皮好靚喺邊買㗎
喺大南街嗰幾間皮舖美國日本意大利馬都有

馬臀的確係一種好特別嘅皮,陣皮味都特別正
已科勞
多謝繼續支持呀
多謝

有諗過自己整,睇完 youtube 啲片就冇諗喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞